Rusia acumulează rachete pentru a zădărnici contraofensiva ucraineană, susţine Kievul

Rachete rusesti / captura video
Rachete rusesti / captura video
24 aprilie 2023, 15:17

„Acumulează rachete pentru a perturba operaţiunea noastră ofensivă”, a declarat Budanov, întrebat de publicaţia locală RBK de ce Rusia a încetat să mai lanseze atacuri masive cu rachete asupra oraşelor ucrainene, aşa cum începuse să facă în toamna anului trecut pentru a distruge sistemul de electricitate ucrainean.

Pe lângă economisirea de rachete, a declarat Budanov în interviu, „Rusia produce noi rachete, dintre care cele mai multe ar putea fi utilizate în ostilităţi active”, a prezis şeful serviciilor de informaţii militare de la Kiev.

Budanov a spus că ruşii depun eforturi în prezent pentru a intensifica ritmul producţiei de rachete, afirmând că serviciile secrete ucrainene ştiu exact câte rachete produce Rusia la ora actuală, dar nu a dorit să facă precizări în acest sens.

Potrivit lui, aceste volume sunt insuficiente pentru inamic în ceea ce priveşte amploarea atacurilor lor asupra Ucrainei.

Unul din motivele înlocuirii generalului Serghei Surovikin în luna ianuarie de la comanda campaniei din Ucraina cu Valeri Gherasimov, şeful Marelui Stat Major, a fost că a consumat în mod excesiv rachetele, reducând stocurile aproape la zero, a spus Budanov în interviul pentru RBK.

Din toamna anului 2022 şi o parte din iarna trecută, Rusia a atacat centralele electrice din Kiev şi din alte oraşe ucrainene importante cu drone kamikaze iraniene şi valuri de până la 120 de rachete. În ultimele luni, Rusia a folosit doar drone în atacurile sale asupra Ucrainei, remarcă EFE.

Ucraina pregăteşte o contraofensivă în primăvară sau în vară pentru a încerca să recupereze o parte din teritoriile ocupate de trupele ruse, amintește Agerpres.

Budanov a recunoscut în interviul acordat RBK că rezultatele acestei campanii vor fi decisive pentru viitorul Ucrainei.

Statul Major al forţelor armate ucrainene comunicase anterior că Rusia intenţionează să înceapă producţia în serie de rachete Kh-50 în vară pentru ca în toamnă să reia atacurile cu rachete asupra Ucrainei.

Cu toate acestea, Forţele aeriene ucrainene consideră că Federaţia Rusă nu va putea să acumuleze nici măcar o treime din fostul său stoc de rachete până în toamnă, notează publicația RBK.

Budanov, unul dintre puţinii reprezentanţi ai conducerii militare a Ucrainei care încă în noiembrie 2021 prezisese o invazie pe scară largă a Rusiei, inclusiv un atac asupra Kievului, a declarat în interviul pentru RBK.ua că a ajunge la frontiera din 1991 este un obiectiv realizabil pentru Kiev în acest an.

Chiar dacă unele dintre afirmaţiile sale cu privire la evenimente viitoare pe front sau în interiorul Rusiei s-au adeverit într-un fel sau altul, Budanov susţine că nu agreează ca estimările sale să fie catalogate drept „pronosticuri”, explicând că în analizele sale se bazează pe cifre şi pe informaţii operative, notează aceeaşi publicaţie ucraineană.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite