MAE arată că nota verbală a Rusiei în legătură cu presupuse încălcări ale drepturilor cetăţenilor ruşi nu conține nicio informație concretă

Ambasadorul Rusiei la București Valery Kuzmin
Ambasadorul Rusiei la București Valery Kuzmin
2 martie 2022, 19:30

ACTUALIZARE Ministerul Afacerilor Externe a confirmat miercuri seara primirea unei Note verbale din partea Ambasadei Federației Ruse la București,  prin care aceasta din urmă informează asupra unor „acțiuni nefondate” nespecificate prin care s-ar fi încălcat „drepturile sociale și de proprietate” ale unor cetățeni ai Federației Ruse rezidenți în România. Ambasada solicita MAE luarea de măsuri pentru încetarea și prevenirea acestor acțiuni. Nota în cauză nu prezintă caracteristicile unei note de protest.

MAE anunță că, „întrucât Nota verbală respectivă nu conținea niciun fel de informație concretă privind cazuri de încălcări, a solicitat telefonic imediat Ambasadei Federației Ruse, în dimineața zilei de 2 martie 2022, prezentarea unor exemple sau date care să ajute la înțelegerea situației și la stabilirea eventualelor demersuri necesare. Până la acest moment, precizările solicitate nu au fost primite la MAE.”

În concluzie, MAE nu deține date concrete despre situația semnalată de Ambasada Federației Ruse.

MAE consideră că demersul Ambasadei, realizat în parametrii generali și fără oferirea de exemple concrete și probe care să susțină afirmațiile în cauză, precum și menționarea lui în mass-media de către reprezentanții misiunii diplomatice ruse sunt de natură să inducă în eroare opinia publică, e arată în răspunsul Ministerului Afacerilor Externe de la București.

Rusia a trimis o notă Ministerului de Externe al României în legătură cu presupuse încălcări ale drepturilor cetăţenilor ruşi

Rusia a trimis o notă Ministerului de Externe al României privind încălcări ale drepturilor cetăţenilor ruşi în România, iar MAE român a promis că va lua măsuri dacă va fi posibil, a declarat miercuri ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, într-o intervenţie la postul Rossia-24, informează Agerpres, care preia TASS.

„Noi, desigur, am protestat pe lângă autorităţile române, am trimis o notă MAE român. Ni s-a cerut să le oferim cazuri concrete de încălcare a drepturilor cetăţenilor ruşi şi au promis că vor lua măsuri dacă este posibil. Vom lucra în această direcţie”, a afirmat Kuzmin în aceeaşi declaraţie.

Ambasadorul rus a indicat că, în România, sunt „relativ puţini” cetăţeni ruşi. „Le recomandăm să utilizeze rute care să ocolească zona de conflict. În cazul nostru, ruta este Turcia – prin Istanbul – sau Serbia – prin Belgrad. În acelaşi timp, înţelegem că în condiţiile în care autorităţile române au anunţat închiderea spaţiului aerian, condiţiile pentru evacuarea din România, desigur, sunt complicate în mare măsură”, a adăugat el.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite