Rusia a deblocat accesul la porturile ucrainene de la Marea Azov, după aproximativ 10 zile de la criza din strâmtoarea Kerci. Reuniune la Bruxelles a miniștrilor de externe din NATO

4 decembrie 2018, 19:17

Guvernul de la Kiev a anunțat că în porturile din Marea Azov activitatea a fost reluată și se derulează normal.

Pe 25 noiembrie, în strâmtoarea Kerci, care face trecerea din Marea Neagră în Marea Azov, trei nave militare ucrainene au fost sechestrate de ruși sub pretextul trecerii ilegale a frontierei maritime.

Cei 24 de marinari au fost arestați, inculpați și în prezent se află la Moscova.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, le-a promis rudelor că va lupta pentru eliberarea lor.

În urma acestui episod extrem de tensionat, Ucraina a decretat pentru o lună legea marțială în câteva zone considerate vulnerabile.

Duma de stat, parlamentul de la Moscova, consideră însă că Poroșenko nu face altceva decât să manipuleze cancelariile occidentale.

Întrebat ce va face NATO dacă Rusia atacă Ucraina, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a precizat că organizația susține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în fața amenințărilor ruse.

Pe fondul tensiunilor din ultima vreme, Ucraina a cerut NATO să trimită mai multe nave militare în zona Marii Negre, dar surse din cadrul Alianței au transmis că nu există niciun plan pentru a da curs acestei solicitări.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite