Rusia a anunțat că reduce acțiunile militare din Kiev și Cernihiv. Ucraina a propus statut de neutralitate, la schimb cu garanții de securitate. A fost eliberat grănicerul care a înfruntat nava rusă de la Insula Șerpilor

29 martie 2022, 06:53 (actualizat 4 decembrie 2023, 20:02)

Negocierile dintre Rusia și Ucraina de la Istanbul s-au încheiat după aproape 5 ore. Discuțiile au fost deschise de președintele Turciei, Recep Erdogan, care a îndemnat cele două delegații să ajungă la o înțelegere pentru a reinstaura pacea. Între timp, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că „obiectivul principal” al Moscovei în Ucraina este acum „eliberarea” regiunii Donbas, un semn că Moscova ar putea trece la obiective mai limitate după ce s-a confruntat cu rezistenţa acerbă a Ucrainei în prima lună de război. Grănicerul de pe Insula Șerpilor care a strigat navei ruse care le-a cerut să se predea „Navă militară rusă, du-te la naiba!” s-a întors din captivitate.

ACTUALIZARE 23.37 O explozie s-a auzit la Belgorod, în Rusia, la 12 kilometri de granița cu Ucraina, transmite NEXTA. Infomațiile sunt contradictorii: unele spun că ar fi căzut o bombă într-o tabără militară, altele că ar fi vorba de o eroare umană.

Residents of #Russian city of #Belgorod report an explosion near the village of Oktyabrsky. It is about 12 kilometers to the #Ukrainian border.

The governor of Belgorod region, Vyacheslav Gladkov, confirmed information about explosions. He did not specify what exactly happened. pic.twitter.com/zrFzot2JTk— NEXTA (@nexta_tv) March 29, 2022

ACTUALIZARE 23.15 Departamentul Apărării al Statelor Unite a avertizat că, în timp ce „un număr mic” de forțe ruse s-au îndepărtat de la Kiev „în ultimele zile”, Rusia poate încă să provoace atacuri brutale Ucrainei, inclusiv capitalei. „Credem că aceasta este o repoziționare, nu o retragere reală și că toți ar trebui să fim pregătiți să fim atenți la o ofensivă majoră împotriva altor zone ale Ucrainei. Nu înseamnă că amenințarea la adresa Kievului s-a terminat”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, la un briefing, potrivit CNN.

ACTUALIZARE 22.57 Kievul nu a făcut publice mai mult de două bilanţuri ale pierderilor sale după 24 februarie. Ultimul, în 12 martie, când a anunţat 1.300 de militari ucraineni ucişi. Raportul standard pe timp de război este de un soldat ucis la trei soldaţi răniţi. Astfel rezultă că armata ucraineană ar avea cel puţin peste 5.000 de oameni scoşi din luptă. O cifră care s-ar putea să nu corespundă realităţii, pentru că pierderile ucrainene sunt un secret bine păstrat, relevă o analiză France Presse.

ACTUALIZARE 21.51 Numărul morților din atacul rusesc asupra unei clădiri guvernamentale din orașul-port Mykolaiv, din sudul Ucrainei, a crescut la cel puțin 12, în timp ce 33 de persoane sunt rănite, au declarat autoritățile locale, pentru Reuters. Răniții au fost scoși de sub dărâmături de către salvatori, care continuă să lucreze la fața locului, a anunțat serviciul de urgență, într-o postare online.

(w460) Victime î

ACTUALIZARE 20.55 Președintele american Joe Biden și omologii săi din Franța, Germania, Italia și Marea Britanie „și-au afirmat hotărârea, într-o convorbire comună, de a continua să crească cheltuielile Rusiei pentru atacurile sale brutale din Ucraina, precum și de a continua să furnizeze Ucrainei asistență de securitate, pentru a se apăra împotriva acestui asalt nejustificat și neprovocat”, potrivit unei declarații a Casei Albe. „Ei și-au revizuit eforturile de a oferi asistență umanitară milioanelor de oameni afectați de violențe, atât în interiorul Ucrainei, cât și în căutarea refugiului în alte țări, și au subliniat necesitatea accesului umanitar pentru civilii din Mariupol”, potrivit Casei Albe. „Au discutat, de asemenea, importanța sprijinirii piețelor stabile de energie în lumina perturbărilor actuale cauzate de sancțiuni.

ACTUALIZARE 20.40 Președintele Franței Emmanuel Macron a vorbit astăzi cu Vladimir Putin despre desfășurarea unei misiuni umanitare pentru orașul asediat Mariupol, dar condițiile încă nu permit acest lucru, a spus un oficial al președinției franceze, potrivit The Guardian. Poziția Rusiei cu privire la o misiune umanitară pentru Mariupol rămâne de neclintit, a spus oficialul, adăugând că totuși Putin i-a spus președintelui francez că se va gândi la asta.

(w460) Emmanuel M

ACTUALIZARE 20.00 Consilierul prezidențial rus Vladimir Medinsky a declarat marți că anunțul planurilor de detensionare de către armata rusă în jurul Kievului și Cernihivului „nu reprezintă o încetare a focului”. În declarațiile date canalului de stat rus RT, citate de CNN, Medinsky a spus că primul pas convenit de Rusia în discuțiile cu Ucraina „se referă la o detensionare militară treptată în două direcții principale — Kiev și Cernihiv”, adăugând: „înțelegem că există oameni în Kiev care trebuie să ia decizii, așa că nu vrem să expunem acest oraș la riscuri suplimentare.”

ACTUALIZARE 19.00 Regatul Unit al Marii Britanii a văzut semne de „oarecare reducere” a bombardamentelor rusești în jurul capitalei ucrainene, a spus Downing Street, potrivit The Guardian. Cu toate acestea, Regatul Unit dorește să vadă o retragere completă a forțelor ruse din Ucraina și va judeca pașii tentativi către un posibil acord de pace mai degrabă prin acțiuni, decât prin cuvinte, a spus purtătorul de cuvânt al lui Boris Johnson.

ACTUALIZARE 18.20 Negocierile de la Istanbul dintre Ucraina și Rusia s-au încheiat după câteva ore în care ambele părți și-au prezentat termenii în care ar fi posibil un armistițiu, transmite Ora de Știri. Delegația ucraineană a propus un mecanism privind garanțiile de securitate pe care Moscova îl va examina. Este un proiect de tratat internațional. După cum a precizat un membru al echipei de la Kiev, garanțiile de securitate nu vor fi funcționa, deocamdată, în teritoriile ocupate de Rusia.

http://stiri.tvr.ro/embed.php?video_id=259588

ACTUALIZARE 18.10 Războiul din Ucraina a continuat astăzi cu noi bombardamente ale rușilor, transmite Ora de Știri. Au distrus un depozit de combustibil, dar și o clădire guvernamentală. Cel puțin 9 oameni au murit și zeci au fost răniți. De cealaltă parte, armata ucraineană a preluat controlul în mare parte din regiunea Kievului. Au fost deschise și trei coridoare umanitare pentru evacuarea civililor.

http://stiri.tvr.ro/embed.php?video_id=259587

ACTUALIZARE 17.43 Grănicerul ucrainean Roman Hrybov s-a întors acasă din captivitate, după un schimb de prizonieri. Răspunsul său trimis de pe Insula Șerpilor invadatorilor ruși – „Navă militară rusă, du-te la naiba!” („Russian military ship, go fuck yourself!”) a devenit simbolul rezistenței Ucrainei împotriva Rusiei. Hrybov a fost decorat de guvernatorul regiunii Chernihiv, Egor Taburets, cu Medalia pentru merite deosebite. Roman Hrybov: „Vreau să mulțumesc mult poporului ucrainean pentru susținere, noi am simțit-o și ne-a ambiționat mult. De partea noastră sunt puterea și dreptatea, vom învinge împreună, Slavă Ucrainei!”

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FKyivPost%2Fvideos%2F500574361520713%2F&show_text=false&width=560&t=0

ACTUALIZARE 17.00 Preşedintele american Joe Biden va discuta marţi, prin videoconferinţă, cu liderii din Franţa, Regatul Unit, Germania şi Italia despre războiul din Ucraina, a anunţat Casa Albă, citată de AFP şi Reuters.

(w460) Joe Biden

ACTUALIZARE 16.00: Ucraina spune că ar putea accepta statutul de neutralitate în schimbul unor garanții de securitate similare cu articolul 5 din tratatul NATO care asigură apărarea colectivă pentru statele membre ale alianței. State precum SUA, Marea Britanie, Turcia, Franța, Germania se angajează că „se vor implica activ în protejarea Ucrainei împotriva oricărei agresiuni”. Implementarea garanțiilor se va face prin referendum, urmând apoi să fie validate și de parlamentele fiecărui stat care asigură garanțiile de securitate, a spus Mykhailo Podoliak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski.

„Negocierile privind un acord asupra neutralităţii şi a statutului non-nuclear al Ucrainei intră într-o dimensiune practică (…), s-a decis, pentru a creşte încrederea, să se reducă radical activitatea militară în direcţia Kiev şi Cernihov„, a declarat la Istanbul adjunctul ministrului rus al apărării, Aleksandr Fomin.

Statul major va prezenta în detaliu ce implică aceste decizii după ce delegaţia rusă se va întoarce la Moscova, a mai precizat Fomin.

Şeful delegaţiei ruse, Vladimir Medinski, a vorbit despre „discuţii substanţiale” între cele două părţi şi a spus că propunerile „clare” ale Ucrainei în vederea unui acord vor fi „studiate foarte curând şi înaintate preşedintelui” Vladimir Putin.

Briefly. Security guarantees treaty with an enhanced analogue of Article 5 of NATO. Guarantor states (USA, UK, Turkey, France, Germany etc.) legally actively involved in protecting Ukraine from any aggression. Implementation through a referendum & parliaments of the guarantor states.— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) March 29, 2022

ACTUALIZARE 15.30: În Mykolaiv, șapte persoane au murit, după ce pricipala clădire guvernamentală a fost lovită de rachete. Peste 20 de persoane au fost rănite, conform Nexta.

In #Nikolaev, the bodies of 7 people were removed from the rubble of the administration building. More than 20 people were injured in varying degrees of severity. pic.twitter.com/1oNWeGC49C— NEXTA (@nexta_tv) March 29, 2022

ACTUALIZARE 15.10: După negocierile de la Istanbul, Rusia a anunțat că reduce semnificativ acțiunile militare din Kiev și Cernihiv. Anunțul a fost făcut de ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Alexander Fomin. Cernihiv, oraș din nordul Ucrainei, a rămas astăzi sub focul rachetelor rusești, potrivit oficialilor ucraineni. Primarul orașului estimează că acolo au fost uciși 400 de locuitori de la începutul războiului.

Decided to drastically reduce military activity in the Kiev and Chernihiv directions – Deputy Minister of Defense of the Russian Federation pic.twitter.com/8LWpolHdg3— Spriter (@spriter99880) March 29, 2022

ACTUALIZARE 14.40: Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a subliniat marți câteva dintre problemele care au fost discutate între Rusia și Ucraina la Istanbul, spunând că au avut loc „consultări intensive” pe mai multe probleme.

„Subiectul cheie este acordul privind garanțiile internaționale de securitate pentru Ucraina. Numai cu acest acord putem pune capăt războiului așa cum are nevoie Ucraina”, a spus Podolyak, referindu-se la o poziție a guvernului ucrainean conform căreia Ucraina ar adopta statutul neutru numai dacă va avea garanții de securitate.

A doua problemă, a adăugat Podolyak, „este cea a încetării focului, astfel încât toate problemele umanitare să poată fi rezolvate”.

Oficialii ucraineni au spus că există o criză umanitară majoră în orașele care au fost supuse unui puternic bombardament rusesc, inclusiv în portul asediat Mariupol.

Podolyak a făcut, de asemenea, aluzie la videoclipuri și alte dovezi care au apărut cu privire la aparenta maltratare a prizonierilor și la alte potențiale încălcări ale legilor conflictelor armate.

„De asemenea, aș dori să subliniez că astăzi avem o altă problemă care este în creștere, problema escaladării războiului, escaladarea urii, escaladarea încălcărilor obiceiurilor și regulilor de război, nu numai pe câmpul de luptă”, a spus Podolyak.

„Uneori se fac apeluri din ambele părți pentru a distruge o națiune sau alta. Toate acestea duc la conflicte, la videoclipuri cu încălcarea Convenției de la Geneva privind prizonierii de război”, a adăugat el, spunând că armata ucraineană se angajează să se asigure că nu se mai întâmplă și „că are consecințe juridice pentru oamenii care încalcă regulile războiului”.

ACTUALIZARE 14.34: Oficialii locali încearcă să evacueze oamenii care locuiesc în orașele care suferă bombardamente rusești, în ciuda eșecului negocierilor oficiale ssupra coridoarelor umanitare, a declarat guvernatorul regional al orașului Lugansk, arată The Guardian.

30 de persoane au fost mutate din Rubizhne marți dimineață, precum și oameni din alte orașe din apropiere, a spus guvernatorul Serhii Haidai. Fotografiile postate pe canalul Telegram al guvernatorului au arătat oameni adunați în jurul unui autobuz mic gata să se îmbarce, cu bunurile împachetate în saci.

Guvernatorul a spus că oamenii au fost duși în orașul Sloviansk, unde ar putea lua un tren care să-i ducă în vestul Ucrainei.

Anterior, Haidai a raportat că aproximativ 20 de clădiri rezidențiale au fost avariate de recentul foc de artilerie rusă. Fiecare clădire distrusă ar putea însemna orice, de la 30 la 100 de familii fără adăpost, a adăugat el.

O persoană a fost ucisă de bombardamente în Nyzhnie, în timp ce salvatorii au reușit să scoată 20 de oameni vii din dărâmăturile unei lovituri de clădire din Severodonețk, a spus guvernatorul.

ACTUALIZARE 14.27: Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei susține că „anumite unități” ale armatei ruse se retrag de pe fronturile de luptă din capitala Kiev și din orașul Cernihiv, din nord.

„Inamicul rus nu și-a îndeplinit obiectivul operațiunii sale ofensive”, a spus marți într-o actualizare oficială pe Facebook.

Cu toate acestea, forțele armate ucrainene au avertizat că există un „risc ridicat” ca trupele ruse să atace infrastructura militară și civilă. Armata rusă se luptă să consolideze și să atragă noi soldați, din cauza „refuzului personalului de a participa la așa-numita operațiune specială” și „nu sunt capabile să angajeze nici măcar un batalion-grup tactic”.

În cea de-a 34-a zi a invaziei ruse, „eroica” rezistență ucraineană „desfășoară o operațiune de apărare în direcțiile de est, sud-est și nord-est” pentru a reține inamicul în toate direcțiile și, în unele direcții, pentru a-i deplasa, arată The Guardian.

ACTUALIZARE 14.13: ”Cetățenii Rusiei, chemați la serviciul militar în primăvară, nu vor fi trimiși în niciun punct fierbinte”, susține ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, relatează Nexta, care citează Tass.

ACTUALIZARE 14.02: Rusia expulzează 10 diplomați din Lituania, Letonia și Estonia ca răspuns la expulzarea diplomaților ruși din statele baltice, scrie Nexta.

#Russia is expelling a total of 10 diplomats from #Lithuania, #Latvia and #Estonia in response to the expulsion of #Russian diplomats from the #Baltic states. pic.twitter.com/UxoW8NRks0— NEXTA (@nexta_tv) March 29, 2022

ACTUALIZARE 13.55: ”Sfătuiesc pe oricine ajunge la negocierile cu Federația Rusă să nu mănânce și să nu bea nimic și, de preferință, să evite să atingă orice suprafață”, a declarat ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba delegaților, relatează The Guardian. Discuțiile dintre cele două delegații s-ar putea prelungi până după-amiază.

ACTUALIZARE 13.43: Președintele francez Emmanuel Macron urmează să discute astăzi cu Vladimir Putin, scrie Reuters.

În weekend, Macron s-a arătat împotriva remarcilor care ar putea inflama spiritele, după ce președintele american Joe Biden a spus că Putin „nu poate rămâne la putere”. Macron se află în mijlocul unei campanii electorale interne.

ACTUALIZARE 13.30: Roman Abramovici nu este membru oficial al delegației ruse la negocierile cu Ucraina. Potrivit lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, el este doar „implicat în asigurarea anumitor contacte între Rusia și Ucraina”. Participarea sa a fost aprobată de ambele părți, arată The Guardian, care citează RIA Novosti.

Dmitri Peskov a respins marți informațiile potrivit cărora miliardarul rus Roman Abramovici a suferit simptome compatibile cu otrăvirea în timpul unei runde informale de discuții la începutul acestei luni, catalogând aceste știri ca făcând „parte a războiului informațional”.

”Face parte din panica informațională, parte din sabotajul informațional, războiul informațional. Aceste informații nu sunt adevărate, este necesar să se filtreze puternic fluxul de informații”, a spus Peskov.

Dmitri Peskov a mai spus că relațiile dintre Rusia și SUA vor fi inevitabil afectate de „insultele personale” ale președintelui SUA, Joe Biden, îndreptate către omologul său rus, Vladimir Putin. ”Injuriile personale nu pot decât să-și lase amprenta asupra relațiilor dintre șefii de stat. Într-un fel sau altul, mai devreme sau mai târziu, va trebui să vorbim despre chestiuni de stabilitate strategică și securitate și așa mai departe”, a spus Peskov.

ACTUALIZARE 13.14: Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că „obiectivul principal” al Moscovei în Ucraina este acum „eliberarea” regiunii Donbas, un semn că Moscova ar putea trece la obiective mai limitate după ce s-a confruntat cu rezistenţa acerbă a Ucrainei în prima lună de război, scrie The Guardian.

”Sarcinile principale ale primei etape a operațiunii au fost finalizate. Potențialul de luptă al Forțelor Armate ucrainene a fost redus semnificativ, ceea ce face posibilă concentrarea atenției noastre principale și a eforturilor principale asupra atingerii obiectivului principal – eliberarea Donbasului”, a spus Șoigu, citat de agenția Interfax. .

Șoigu a mai susținut că forțele aeriene ucrainene și sistemul de apărare aeriană au fost „practic distruse” și că Rusia controlează acum cerul.

In his speech, Shoigu repeated that the first phase of #Russia‘s „special operation” was over, and that Russian forces would now focus on „liberating” the Donbass. pic.twitter.com/UMjDo6rxuJ— Michael A. Horowitz (@michaelh992) March 29, 2022

ACTUALIZARE 12.12: Oligarhul rus Roman Abramovici, care a mai participat la rundele de negociere din Turcia, a ocupat un loc în primul rând la începutul discuțiilor de astăzi din Istanbul, potrivit imaginilor apărute pe mai multe conturi de Twitter, scrie The Guardian.

Абрамович встретился с Эрдоганом перед переговорами России и Украиныhttps://t.co/ppLsELEJlV pic.twitter.com/AOayvuPdmF— РИА Новости (@rianru) March 29, 2022

ACTUALIZARE 11.29: Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski i-a mulțumit prim-ministrului ceh Petr Fiala, spunând că „a remarcat asistența umanitară și sprijinul de securitate semnificativă, tratamentul excepțional al ucrainenilor care și-au găsit adăpost temporar în Republica Cehă”.

Thanked Prime Minister @P_Fiala for supporting people in the fight against Russian aggression. Noted the significant humanitarian and security assistance, exceptional treatment of Ukrainians who found temporary shelter in the Czech Republic. We really appreciate it!— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 29, 2022

ACTUALIZARE 11.02:  Ministerul rus de Externe convoacă ambasadorii din statele baltice pentru a le anunța expulzarea, scrie The Guardian, care citează agențiile de presă Tass și RIA din Rusia.

ACTUALIZARE 10.58: Principala clădire guvernamentală din Mykolaiv a fost lovită și avariată de un atac cu rachete în această dimineață, potrivit unei postări pe Telegram a guvernatorului regional Vitaliy Kim. Nu sunt raportate decese, dar este posibil că opt persoane să fi fost prinse sub dărâmături.

Mykolaiv region administration after the Russian missile strike pic.twitter.com/rXu9thVUGF— Oleh Novikov (@olehbatkovych) March 29, 2022

ACTUALIZARE 10.53: Televiziunea ucraineană relatează că discuțiile de pace de la Istanbul au început cu „o primire rece, fără strângeri de mână”, relatează The Guardian. Mykhailo Podolyak, consilier politic al președintelui Volodimr Zelenski, a declarat pe Twitter că delegațiile discută „dispozițiile fundamentale ale procesului de negociere. Delegațiile lucrează pe întregul spectru de probleme”

ACTUALIZARE 10.45: Ministerul rus al Apărării a susținut că a distrus un depozit important de combustibil în regiunea Rivne din Ucraina, informează The Guardian și Reuters.

În același timp, Gazprom a anunțat că exporturile de gaze către restul Europei prin Ucraina rămân ridicate. Agenția de presă RIA a raportat că Rusia a furnizat peste 109 de milioane de metri cubi pe zi, ceea ce este în conformitate cu obligațiile contractuale ale Gazprom, deținută de Kremlin, scrie The Guardian.

ACTUALIZARE 10.42: Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, la începutul negocierilor, că acum este momentul să „așteptăm rezultate solide” de la această rundă de discuții dintre Rusia și Ucraina, informează CNN. „Rămâne la latitudinea părților să oprească această tragedie. Obținerea unei încetări a focului și a păcii cât mai curând posibil este în beneficiul tuturor. Credem că am intrat acum într-o perioadă în care sunt necesare rezultate concrete din discuții. Procesul de negocieri, pe care îl desfășurați sub ordinele liderilor voștri, a stârnit speranțe pentru pace”, a spus el.

ACTUALIZARE 10.22: Ucraina speră să deschidă astăzi trei coridoare umanitare pentru a evacua civilii din orașele asediate, a declarat viceprim-ministrul Iryna Vereșciuk.

Potrivit Reuters, ea a spus că acest lucru ar include încercarea de a stabili un coridor sigur pentru ca oamenii să părăsească orașul-port înconjurat din sudul Mariupol cu vehicule private.

ACTUALIZARE 10.15: Ambasada Rusiei din Varșovia, vandalizată, ieri, în semn de protest față de invazia Ucrainei, scrie Nexta.

The embassy of #Russia in #Warsaw yesterday. pic.twitter.com/qZHFu9Ju9O— NEXTA (@nexta_tv) March 29, 2022

ACTUALIZARE 10.02: Au început negocierile dintre Rusia și Ucraina, desfășurate în Turcia. La discuții a ajuns și președintele Turciei Recep Erdogan. Ministrul adjunct al Apărării, Alexander Fomin, conduce delegația rusă, care îl include și pe negociatorul Vladimir Medinsky, în timp ce David Arakhamia este șeful delegației ucrainene.

#Turkish President Recep Tayyip #Erdogan arrived for the talks. pic.twitter.com/JWcwD6xof8— NEXTA (@nexta_tv) March 29, 2022

ACTUALIZARE 09.40: Încă din luna ianuarie, directorul secției de limba rusă a  Russia Today, Anton Krasovsky, vorbea despre obiectivele războiului. Într-un video făcut public de Nexta, el „promite” că Ucraina va înceta să mai existe și că va participa personal la arderea Constituției ucrainene la Kiev.

Already in January, director of the Russian language section of #RT Anton #Krasovsky revealed the true goals of this war.

He „promises” that #Ukraine will cease to exist and that he is going to participate in the burning of the #Ukrainian constitution in #Kyiv. pic.twitter.com/ZikhmjdDeB— NEXTA (@nexta_tv) March 29, 2022

ACTUALIZARE 09.38: Delegația ucraineană a ajuns la discuțiile cu Rusia în Palatul Dolmabahce din Istanbul. Acolo se află și oligarhul Roman Abramovici, care acționează ca mediator în negocieri, scrie Nexta.

ACTUALIZARE 09.05: Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, cere statelor din întreaga lume să incrimineze folosirea simbolului „Z” în semn de sprijin public față de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. ”Fac un apel tuturor statelor să incrimineze folosirea simbolului „Z” ca o modalitate de a sprijini public războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. „Z” înseamnă crime de război rusești, orașe bombardate, mii de ucraineni uciși. Sprijinul public al acestei barbari trebuie interzis”, a scris Kuleba pe Twitter.

I call on all states to criminalize the use of the ‘Z’ symbol as a way to publicly support Russia’s war of aggression against Ukraine. ’Z’ means Russian war crimes, bombed out cities, thousands of murdered Ukrainians. Public support of this barbarism must be forbidden.— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) March 29, 2022

ACTUALIZARE 08.45: Ministerul Regatului Unit al Apărării scrie în cel mai recent raport al serviciilor de informații că forțele ucrainene continuă să efectueze contraatacuri localizate în afara Kievului.

Raportul pare să coroboreze rapoartele operaționale anterioare publicate de personalul general al forțelor armate ucrainene:

  • Forțele ucrainene au continuat să efectueze contraatacuri localizate în nord-vestul Kievului – inclusiv la Irpen, Bucha și Hostomel. Aceste atacuri au avut un oarecare succes, iar rușii au fost respinși din mai multe poziții. Cu toate acestea, Rusia încă reprezintă o amenințare semnificativă pentru oraș prin capacitatea de atac.
  • Forțele ruse și-au menținut ofensiva asupra Mariupul cu bombardamente grele continue ale orașului, cu toate acestea centrul orașului rămâne sub control ucrainean.
  • Forțele ruse mențin poziții de blocare în timp ce încearcă să-și reorganizeze și să-și reseteze forțele.

Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 29 March 2022

Find out more about the UK government’s response: https://t.co/G4yuXc9WZb

#StandWithUkraine pic.twitter.com/RZuUbFj37x— Ministry of Defence (@DefenceHQ) March 29, 2022

ACTUALIZARE 08.12: În timp ce asaltul Rusiei asupra Ucrainei continuă, ucrainenii încearcă să-şi conserve simbolurile culturale, în special în Kiev, unde statuile sunt acoperite cu saci de nisip adesea cu ajutorul voluntarilor, scrie The Guardian.

ACTUALIZARE 07.30: Armata ucraineană a lansat cel mai recent raport operațional, susținând că forțele sale au desfășurat contraatacuri cu succes în mai multe zone. În acelaşi timp, Rusia continuă să bombardeze în încercarea de a „distruge complet infrastructura și cartierele rezidențiale ale orașelor ucrainene”, a declarat statul major al forțelor armate ucrainene.

Astfel de atacuri au loc în Kiev, Zaporijie, Cernihiv, Herson și Harkov, unde se încalcă cerințele dreptului internațional umanitar și unde trupele ruse terorizează populațiile civile în continuare, au spus oficialii. Un total de șapte atacuri rusești au fost dejucate în ultima zi, cu 12 tancuri și 10 vehicule de luptă distruse, potrivit oficialilor. Forțele aeriene ucrainene au atins luni 17 ținte aeriene, inclusiv 8 avioane, 3 elicoptere, 4 UAV și 2 rachete cu aripi, se arată în raport.

Iată cele mai importante informaţii din ultimele 24 de ore:

Este posibil ca discuțiile de pace față în față dintre Ucraina și Rusia să înceapă astăzi în Turcia, după ce negociatorii au sosit la Istanbul pentru primele discuții despre pace după mai bine de două săptămâni. Ambele părți au minimizat șansele unei decizii majore, iar un înalt oficial american a declarat că Vladimir Putin nu pare pregătit să facă compromisuri.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat în discursul său de noaptea trecută că a avut o „zi diplomatică foarte activă” după ce a vorbit cu premierul britanic Boris Johnson, premierul canadian Justin Trudeau, cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Mario Draghi și președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev. Zelenski a cerut, de asemenea, ca pachetele de sancțiuni să fie „eficiente și substanțiale” și a cerut țărilor să continue să furnizeze arme Ucrainei. „Ucrainenii nu ar trebui să moară doar pentru că cineva nu poate găsi suficient curaj pentru a preda Ucrainei armele necesare”, a spus el. „Frica te face întotdeauna complice.”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia simte că este „în mijlocul războiului” cu Occidentul, după ce au fost impuse o serie de sancțiuni asupra întreprinderilor și persoanelor din Rusia. Referindu-se la tensiunea continuă a Rusiei cu NATO, Peskov a declarat pentru postul de televiziune PBS: „Timp de câteva decenii, am spus vestului colectiv că ne este frică de mutarea NATO către est. Și nouă ne este teamă ca NATO să se apropie de granițele noastre cu infrastructura sa militară. Vă rog să aveți grijă de asta. Nu ne împinge în colț.” Peskov a adăugat că „nimeni nu se gândește să folosească” sau „chiar la ideea de a folosi o armă nucleară”.

Miliardarul rus Roman Abramovici și un negociator de pace ucrainean au suferit simptome care seamănă cu otrăvirea la începutul acestei luni, potrivit unei surse care cunoaște direct incidentul. Abramovici a participat la negocieri informale de pace în capitala Ucrainei, Kiev, la începutul lunii martie, când a început să se simtă rău, au declarat surse pentru The Guardian. Deputatul ucrainean Rustem Umerov a făcut parte și el din echipa de negocieri.

Informațiile militare din Marea Britanie spun că Rusia va trimite peste 1.000 de mercenari în estul Ucrainei, deoarece aceștia continuă să sufere pierderi grele. Compania militară privată a Rusiei, grupul Wagner, s-a desfășurat deja în estul Ucrainei și este de așteptat să trimită peste 1.000 de mercenari, inclusiv înalți oficiali ai organizației, potrivit Ministerului Apărării.

Kievul nu vede semne că Rusia a renunțat la un plan de a înconjura capitala ucraineană, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean al Apărării, Oleksander Motuzyanyk. „Deocamdată nu vedem mișcarea forțelor inamice departe de Kiev”, a spus el într-un briefing televizat. Statul major al forțelor armate al Ucrainei a susținut că trupele ruse sunt „slăbite, dezorientate” și „despărțite de logistică și forțele principale”.

Forțele ucrainene au preluat controlul deplin asupra orașului Irpin, la câțiva mile de Kiev. Primarul zonei, Oleksandr Markushyn. a spus că Irpin a fost „eliberat” și că soldații ruși „s-au oferit să se predea”. Statele Unite nu pot confirma cine deține controlul orașului Irpin, a declarat un înalt oficial american al apărării.

Soldații ruși care au capturat locul dezastrului nuclear de la Cernobîl au condus neprotejați printr-o zonă extrem de toxică numită „Pădurea Roșie”, ridicând nori de praf radioactiv, au declarat lucrătorii de la Cernobîl pentru Reuters. Cele două surse au spus că au văzut tancuri rusești și alte vehicule blindate deplasându-se prin Pădurea Roșie, care este partea cea mai contaminată radioactiv a zonei din jurul Cernobîlului.

Aproape 5.000 de oameni, inclusiv aproximativ 210 de copii, au fost uciși în orașul devastat Mariupol de când Rusia a invadat Ucraina luna trecută, a declarat un purtător de cuvânt al primarului. Vadym Boichenko a spus că Mariupol se află în pragul unei catastrofe umanitare și trebuie evacuat complet, aproximativ 160.000 de civili fiind prinși în oraș fără putere.

Ministrul Economiei al Ucrainei, Iulia Svyrydenko, a declarat că războiul a costat până acum țara 564,9 miliarde de dolari (429,3 miliarde de lire sterline) în ceea ce privește daunele aduse infrastructurii, pierderea creșterii economice și alți factori. Opt mii de kilometri (4.970 de mile) de drumuri și 10 m² de locuințe au fost deteriorați sau distruși în urma luptelor, a spus ea într-o postare online.

Imaginile video care pretind să arate tortura prizonierilor de război ruși sunt investigate de guvernul ucrainean. Filmul, care nu a fost verificat, pare să arate soldați ucraineni care scot trei ruși cu glugă dintr-o dubă înainte de a-i împușca în picioare.

Președintele american Joe Biden a spus că „nu își va cere scuze” după ce a părut să ceară demiterea lui Putin săptămâna trecută. Întrebat de un reporter dacă regretă că a spus că Putin nu ar trebui să rămână la putere, Biden a spus: „Nu am formulat atunci, nici acum, o schimbare de politică. Îmi exprimam indignarea morală pe care o simțeam”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite