Rusia: Un judecător a dispus arestarea lui Alexei Navalnîi pentru 30 de zile. Opozantul rus îşi îndeamnă compatrioţii să iasă în stradă împotriva puterii

Alexei Navalnîi arestat. Arhivă
Alexei Navalnîi arestat. Arhivă
18 ianuarie 2021, 17:00

‘Instanţa l-a arestat pe Navalnîi pentru 30 de zile. Până la 15 februarie’, a scris pe Twitter purtătoarea sa de cuvânt Kira Iarmîş.

Navalnîi a fost arestat duminică seara, la punctul de control al paşapoartelor de pe aeroportul Şeremetievo din Moscova. Deşi ştia că ar putea fi arestat la sosirea în Rusia, el a revenit de la Berlin, unde fusese internat în spital din august anul trecut după otrăvirea cu agent neurotoxic Noviciok.

Imediat după arestare, pe reţelele de socializare a fost difuzată o înregistrare video cu opozantul, filmată în sala unde a avut loc audierea, în care el îi îndeamnă pe ruşi să iasă în stradă.

‘Ştiţi, cel mai mult aceşti bandiţi (de la putere) se tem ca oamenii să iasă în stradă (…), aşa că nu vă fie frică, ieşiţi în stradă, nu pentru mine, ci pentru voi şi chiar pentru viitorul vostru’, afirmă Navalnîi în videoclipul postat pe social media.

Imediat, unul dintre principalii săi colaboratori, Leonid Volkov, a anunţat pe Twitter că echipele lui Navalnîi ‘încep pregătirile pentru manifestaţii de amploare în toată ţară la 23 ianuarie’.

ONU şi state occidentale au cerut Rusiei să-l pună de îndată în libertate pe opozant, unele state cerând noi sancţiuni împotriva Moscovei.

Preşedintele grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloş, a catalogat arestarea lui Alexei Navalnîi drept ‘un gest laş’ al regimului condus de Vladimir Putin şi cere o dezbatere de urgenţă a acestui caz în Parlamentul European.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite