Rusia: Medicii germani s-au pripit când au anunțat că Alexei Navalnîi a fost otrăvit. SUA cere Rusiei să iniţieze o anchetă

25 august 2020, 22:19

ACTUALIZARE Administraţia Donald Trump a cerut, marţi după-amiază, Rusiei să iniţieze o anchetă în cazul aparentei otrăviri a disidentului Aleksei Navalnîi, aflat în comă. Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, s-a declarat „profund preocupat” de cazul lui Aleksei Navalnîi şi a cerut o „investigaţie completă”, potrivit site-ului de ştiri Axios.com, citat de Mediafax.

„Experţii medicali germani afirmă că datele clinice indică faptul că activistul de opoziţie Aleksei Navalnîi a fost otrăvit în Rusia săptămâna trecută. Noile informaţii despre Navalnîi necesită o investigaţie imediată, completă şi transparentă a autorităţilor ruse, pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili”, a comunicat, la rândul său, John Sullivan, ambasadorul SUA la Moscova, potrivit purtătorului său de cuvânt.

Preşedinţia Rusiei a anunţat, marţi, că deocamdată nu este necesară nicio investigaţie în cazul disidentului Aleksei Navalnîi, aflat în comă după ce ar fi fost otrăvit.

„Nu înţelegem graba colegilor germani. Avem nevoie de un motiv pentru o anchetă. Până în momentul de faţă, avem doar un pacient în comă”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de publicaţiile Der Spiegel şi Le Figaro.

Dmitri Peskov a insistat asupra faptului că până în prezent nici medicii germani nu au identificat vreo substanţă toxică, subliniind că actualul diagnostic poate avea mai multe cauze.

Cancelarul german, Angela Merkel, a cerut luni seară Administraţiei de la Moscova să investigheze presupusa otrăvire a disidentului rus Aleksei Navalnîi, transferat din Rusia în Germania în comă.

În schimb, Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului de la Moscova, a anunţat marţi că suspectează implicarea unor entităţi străine în agresiunea care l-a vizat pe Aleksei Navalnîi, argumentând că ar putea fi vorba de o acţiune menită să amplifice tensiunile politice în Rusia.

„Comisia pentru Securitate a Dumei de Stat va primi sarcina de a analiza ce s-a întâmplat, pentru a înţelege dacă a fost o încercare a unor entităţi din state străine de a afecta sănătatea unui cetăţean rus şi de a alimenta tensiunile în Rusia, pentru a formula noi acuzaţii la adresa ţării noastre”, a declarat Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat.

Kremlinul nu în serios anunțul medicilor germani, care spuneau ieri că Navalnîi a fost otrăvit cu o substanță, deocamdată neidentificată, care acționează asupra sistemului nervos.

Navalnîi a băut un ceai pe un aeroport din Siberia, înainte de îmbarcarea spre Moscova. În avion i s-a făcut rău.

După ce inițial s-au opus, autoritățile ruse au permis transferarea lui în Germania.

Navalnîi, 44 de ani, este cel mai cunoscut opozant al președintelui Vladimir Putin. Are însă dușmani și în cercurile influente de afaceri din Rusia, după ce a demascat mai multe acte de corupție.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite