Rusia: Două bombardiere Suhoi-34 s-au ciocnit în aer în Extremul Orient. Moscova a consemnat la sol întreaga sa flotă de Su-34

Bombardier Suhoi Su-34
Bombardier Suhoi Su-34
18 ianuarie 2019, 11:51

ACTUALIZARE 13.55 Doi piloţi ai unui bombardier rusesc Su-34 au fost recuperaţi în viaţă, din mare, de echipele de salvare. Avionul lor s-a prăbușit în Strâmtoarea Tătară, informează agenţiile de presă ruse, citând Ministerul Apărării de la Moscova.

Ministerul Apărării rus anunţase mai devreme că ambele echipaje au reuşit să se catapulteze, dar mai multe agenţii de presă ruse au indicat, citând surse, că un avion s-a prăbuşit în mare, iar celălalt a reuşit să aterizeze cu motorul defect la baza de pe aeroportul militar Hurba (Komsomolsk pe Amur).

ACTUALIZARE 11.51 „Potrivit datelor preliminare, incidentul s-a produs în timpul unui zbor de antrenament peste Strâmtoarea Tătară. Două avioane Su-34 au dispărut de pe radare nu departe de localitatea Nelma (raionul Sovetsko-Gavanski), se pare că s-au ciocnit în aer”, a indicat o sursă din cadrul armatei ruse.

Accidentul s-a produs în jurul orei locale 09.00.

Ministerul Apărării de la Moscova a confirmat producerea incidentului, dar susţine că bombardierele s-au atins doar şi nu s-au ciocnit.

„La 18 ianuarie, în jurul orei 08:00 (ora Moscovei), două avioane de tipul Su-34 dintr-o unitate aeriană din Extremul Orient s-au atins în aer în timpul efectuării unei manevre, în cursul unui zbor de antrenament planificat deasupra Mării Japoniei, la 35 km de ţărm”, se menţionează într-un comunicat al ministerului, citat de BBC în limba rusă.

Echipajele celor două avioane s-au catapultat, se mai spune în comunicat.

Echipe de salvare au fost mobilizate la locul unde se presupune că s-a produs incidentul şi încearcă să localizeze echipajele.

Anterior, agenţia de presă TASS, citând o sursă anonimă, transmitea că echipajul unuia dintre bombardiere ar fi reuşit să se catapulteze, dar nu se ştie nimic despre soarta celui de-al doilea echipaj.

Cauza incidentului nu este cunoscută deocamdată. Una dintre versiunile luate în considerare este că piloţii nu au reuşit să calculeze distanţa dintre cele două avioane, iar o altă vizează o situaţie de urgenţă la bordul unuia dintre bombardiere, ceea ce a dus la coliziune, potrivit Interfax.

În acelaşi timp, unele media ruse informează că unul din bombardiere s-ar fi prăbuşit în Strâmtoarea Tătară, iar celălalt ar fi putut să aterizeze cu motorul defect.

Su-34 este un bombardier avansat cu dublă comandă, conceput pentru a înlocui avionul Suhoi Su-24. Poate să distrugă ţinte terestre, aeriene ziua şi noaptea, indiferent de condiţiile meteorologice.

Bombardierul, care are la bord armament cu ghidare din clasa „aer-sol” şi „aer-aer” cu rază lungă de acţiune, are autonomie pentru 4.000 km de zbor, cu o viteză de până la 1.900 km/h şi poate să transporte o încărcătură de circa 8 tone.

În momentul producerii accidentului, cele două Su-34, care făceau parte din Regimentul 277 de bombardiere, cu baza la Hurba (Komsomolsk pe Amur), nu aveau armament de luptă la bord, adaugă agenţiile de presă ruse.

Ca urmare a acestui incident, toate bombardierele Su-34 de pe teritoriul Federaţiei Ruse au fost consemnate la sol, a indicat o sursă din cadrul Ministerului Apărării rus, citat de TASS.

La operaţiunile de căutare au fost mobilizate avioane An-12 şi elicoptere Mi-8.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite