CORESPONDENȚĂ DE LA MOSCOVA

Rusia: Doar patru responsabili de penitenciar destituiți, în urma dezvăluirilor privind agresarea și umilirea unor deținuți

Adevărate "Uzine ale torturii" - sunt concluziile unei investigații jurnalistice referitoare la penitenciarele din Rusia. Sute de înregistrări video dezvăluie cum deținuții sunt agresati și umiliți de alți condamnați la îndemnul gardienilor. Imaginile arată că este vorba despre torturi sistematice cu complicitatea conducerii închisorilor. Cum au reacționat autoritățile ruse, ne spune Liviu Iurea.

07 Octombrie 2021, 16:51 (actualizat 07 Octombrie 2021, 19:14) Știrile TVR |

O mie de înregistrări video au ajuns în posesia unui ONG rusesc pentru drepturile deținuților. Imaginile șocante, de neconceput că pot avea loc asemenea orori în zilele noastre, probează practicarea torturii sistematice în închisorile din Rusia.

VLADIMIR OSECHKIN, fondatorul siteului Gulagu.net: "Aceste torturi au fost organizate în mod sistematic cu ajutorul turnătorilor racolaţi de servicii din rândul deţinuţilor în penitenciarele din Saratov, Krasnoiarsk, Irkutsk, Vladmir şi în alte regiuni din Rusia. Din păcate observăm că acest sistem încă funcţionează, acest mecanism gigant de tortură coordonat şi controlat de unitatea M din cadrul FSB."

Puținele imagini care au putut fi difuzate arată cum condamnații sunt supuși loviturilor și violențelor sexuale aplicate de alți deținuți la ordinele gardienilor.

Scandalul a obligat autoritățile publice să demareze o anchetă. Până acum au fost destituiți doar patru responsabili de la penitenciarul din Saratov.

SERGHEI ROMANOV, Comitetul Împotriva Torturii, regiunea Krasnoyarsk: "Timpul va arăta cât de repede vor fi finalizate investigaţiile şi dacă vor fi identificați torţionarii. Depinde mult de poziţia pe care o va adopta Serviciul Federal al Penitenciarelor din Rusia. Sperăm ca rezultatele investigaţiilor să fie făcute publice."

De mulți ani au fost semnalate cazuri referitoare la violențele din închisorile din Rusia.

Militanții pentru drepturile deținuților afirmă că anchetele recente sunt într-adevăr istorice, însă, din păcate, ele vizează o mică parte a numărului de victime. Mulți dintre cei torturați preferă să tacă și nu depun plângeri, în speranța că s-ar putea elibera mai devreme.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 8°C
IASI 4°C 6°C
CLUJ 1°C 3°C
CONSTANTA 11°C 10°C
CRAIOVA 7°C 6°C
BRASOV 4°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI