„Rusia, 1917. Soarele însângerat”. Ioan Stanomir și-a lansat cel mai recent volum

10 noiembrie 2017, 17:57

În recent lansata sa carte – „Rusia, 1917. Soarele însângerat. Autocrație, revoluție și totalitarism” – , Ioan Stanomir nu face o istorie a Rusiei. El trece, în schimb, în revistă ideile și contextele care au făcut posibilă lovitura de stat din 7 noiembrie 1917 și au condus la instaurarea totalitarismului. Anul 1917 începe cu Petru cel Mare, spune Stanomir. Două sunt caracteristicile care definesc de atunci modelul politic rusesc: autocrația și patrimonialismul.

Pentru Ioan Stanomir adevărata revoluție rusă s-a petrecut în februarie 1917, când țarul a fost obligat să abdice. Puciul care a urmat în noiembrie nu doar că a împiedicat democratizarea, dar a adus teroarea și totalitarismul. Rusia rămâne și azi o combinație între țarism și nostalgie sovietică.

Autorul vorbește mult despre rolul intelectualității contestatare -intelighentia, din rândurile căreia au apărut și radicalii fascinați de utopia comunistă.

La un secol de la acel octombrie 1917, Ioan Stanomir e convins că libertatea are nevoie să fie apărată la fel de mult ca și atunci.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite