Rudolph Giuliani a recunoscut că a fost plătit pentru scrisoarea trimisă autorităților române. Onorariul l-a dat firma de consultanță Freeh Group

29 august 2018, 16:09

Rudolph Giuliani – care apare regulat în mass media ca reprezentant al președintelui Donald Trump – a declarat marți pentru Politico că scrisoarea sa s-a bazat pe un raport pus la dispoziție de fostul director FBI Louis Freeh, care conduce o firmă de consultanță globală pe nume Freeh Group International Solutions.

„Ei îmi plătesc onorariul” – a declarat Rudolph Giuliani, referindu-se la Freeh Group, fără să spună suma sau dacă firma de consultanță l-a plătit în numele unui client.

Louis Freeh este avocat al omului de afaceri român Puiu Popoviciu, condamnat la 7 ani de închisoare pentru corupție și fugit din țară.

Fostul primar al New York-ului, Rudolph Giuliani, în prezent avocat al lui Donald Trump, a transmis acum 2 zile o scrisoare oficialilor români în care critică protocoalele semnate cu SRI şi propune chiar amnistie pentru toti cei condamnaţi în baza colaborării dintre anchetatori şi servicii.

În scrisoare, Giuliani îşi exprimă îngrijorarea cu privire la ”prejudiciul continuu adus statului de drept în România”. Vorbește despre ”excesele DNA”, în plus pledează pentru ”corectarea multelor abuzuri ale DNA şi SRI , inclusiv pentru amnistie în cazul acuzaţiilor şi condamnărilor suspecte.

Giuliani îi nominalizează ca autori ai Protocoalelor pe Laura Codruța Kovesi și ambasadorul României în Statele Unite, George Maior.

De asemenea, încurajează guvernul să organizeze o comisie cu participare internațională pentru clarificarea acestor protocoale.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Ambasadorul României la Washington, George Maior, a reacționat printre primii spunând că Rudolph Giuliani este un personaj „spumos şi combativ”, el reprezentând “expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe” care vor să apere persoane din România cu probleme penale.

„Domnul Giuliani este un personaj spumos şi extrem de combativ în discuţiile din SUA. Nu ştiu dacă mai este avocatul domnului Trump. Verificaţi acest lucru. În orice caz, ea (n.r. – scrisoarea) este expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe, care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia”, a spus Maior, întrebat despre scrisoarea transmisă de Giuliani preşedintelui Klaus Iohannis, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi premierului Viorica Dăncilă.

MAE i-a cerut explicații lui George Maior și a transmis că îl cheamă, „pentru explicații”, pe ambasadorul român la Centrala MAE. Maior a precizat că va răspunde ”cu interes şi deschidere” convocării Centralei MAE, unde va oferi în mod detaliat toate explicaţiile care i se vor solicita. ”În ceea ce priveşte comentariul meu pe marginea unei scrisori atribuite lui Rudolph Giuliani, precizez că cetăţeanul american amintit este o persoană privată care nu are nicio calitate oficială în statul american”, adaugă diplomatul.

Ulterior, MAE a amânat chemarea ambasadorului Maior la discuții.

Liviu Dragnea a reacționat la scrisoarea lui Giuliani, spunând că „Preşedintele Iohannis nu mai poate pretinde că nu e nimic grav sau că încă nu a lecturat scrisoarea domnului Giuliani”.

Ambasada SUA la București s-a delimitat de scrisoarea lui Giuliani. Guvernul Statelor Unite ale Americii nu comentează opiniile sau concluziile unor persoane fizice, cetăţeni americani, a precizat purtătorul de cuvânt al Ambasadei SUA la Bucureşti, Donald L. Caroll. „Vă sugerez să îl contactaţi pe domnul Giuliani pentru comentarii cu privire la declaraţiile prezentate ca fiind ale sale”, se arată în răspunsul misiunii diplomatice la Bucureşti. În plus, reprezentanţii oficiali ai Americii îşi menţin criticile la adresa modificărilor aduse legilor justiţiei de majoritatea PSD-ALDE.


Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite