Rubla se depreciază din cauza tensiunilor geopolitice

Moscova - Piața Roșie Kremlin
Moscova - Piața Roșie Kremlin
12 februarie 2021, 14:44

Un euro era cotat vineri la 89,98 ruble, după ce anterior se tranzacţionase peste pragul de 90 de ruble. Un dolar era cotat vineri la 74,32 ruble, după ce joi se tranzacţionase la 73,52 de ruble, cel mai ridicat nivel din ultimele trei săptămâni.

Situaţia politică în Rusia este dificilă din cauza riscului sancţiunilor – se aşteaptă în viitor noi sancţiuni – şi a riscurilor cu care se confruntă rubla„, a apreciat Timothy Ash, de la BlueBay Asset Management.

Cotaţia barilului de ţiţei Brent a scăzut cu 0,5%, la 60,86 dolari, ceea ce afectează Rusia, pentru care petrolul este principalul produs de export.

Şi bursele ruseşti sunt la cel mai redus nivel din ultima săptămână. Indicele RTS a scăzut cu 1,9%, iar indicele MOEX a înregistrat un declin de aproape 1%.

Relaţiile între Rusia şi Occident se află sub noi presiuni după arestarea şi încarcerarea opozantului rus Aleksei Navalnîi. Trei diplomaţi europeni au declarat joi pentru Reuters că UE ar putea institui interdicţii de călătorie şi ar putea să îngheţe activele unor persoane din anturajul preşedintelui rus Vladimir Putin, posibil chiar în această lună.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov: Rusia este pregătită să rupă legăturile cu Uniunea Europeană în cazul impunerii unor sancțiuni dureroase

Corespondență de la Liviu Iurea

Conform estimărilor preliminare publicate săptămâna trecută de Institutul Naţional de Statistică (Rosstat), produsul intern brut al Rusiei a înregistrat anul trecut o contracţie de 3,1% în contextul pandemiei de coronavirus. Este cel mai grav declin din ultimii 11 ani.

Analiştii intervievaţi de Reuters la finele anului trecut se aşteptau ca PIB-ul Rusiei să se contracte cu 3,7% în 2020, în timp ce, în cele mai recente estimări ale sale, Ministerul Economiei de la Moscova prognoza o contracţie economică de 3,9%.

Rusia a înregistrat contracţii economice mai grave, de 7,8% şi 5,3% în 2009, respectiv 1998. Între 2000 şi 2008, economia rusească a înregistrat un ritm mediu de creştere de aproximativ 7% pe an.

La începutul anului trecut, înainte ca preţul petrolului, principalul produs exportat de Rusia, să scadă pe fondul pandemiei de COVID-19, Ministerul Economiei estima că produsul intern brut va înregistra un avans de 1,9%, după o creştere de 2% în 2019 şi un avans de 2,8% în 2018.

Pentru 2021, Ministrul Economiei mizează pe o creştere a produsului intern brut de 3,3%, iar cele mai recente prognoze al Băncii Centrale a Rusiei avansează o creştere economică cuprinsă între 3 şi 4%.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite