Rubla rusească a atins un minimum istoric după ce s-a devalorizat cu 30%. Fondul suveran al Norvegiei renunță la toate activele din Rusia

Rubla ruble
Rubla ruble
28 februarie 2022, 06:11

Rubla rusească a fost tranzacționată în scădere cu 30% luni atingând astfel un minimum istoric, potrivit Financial Times. Declinul monedei rusești survine unei noi runde de sancțiuni adoptate de statele vestice după ce armata Kremlinului a invadat Ucraina.

Un dolar american costă acum 99, ruble, față de 80 în zilele anterioare crizei. În weekend, președintele Vladimir Putin a pus în starea de alertă arsenalul nuclear, iar Statele Unite și Uniunea Europeană au impus sancțiuni financiare astfel încât Rusia să fie exclusă din sistemul financiar global.

În încercarea de a mai tempera lucrurile, Banca Centrală a Rusiei a majorat la 20% dobânda de referință, față de 9,5% cât era vineri. Vladimir Puțin a convocat astăzi o ședința de urgență cu liderii Băncii Centrale a Rusiei, dar Kremlinul rămâne sfidător și încrezător că poate rezista oricăror sancțiuni. „Există planuri de reacție, acestea au fost elaborate și urmează să fie implementate pe măsură ce apar probleme”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Norvegia a anunțat duminică că Fondul Suveran cunoscut și ca fondul de petrol care valorează 1,3 miliarde de dolari, cel mai valoros fond de investiții din lume, își oprește investițiile în bunuri provenind din Rusia.

Compania petrolieră BP (fosta British Petroleum) a anunţat duminică că se pregăteşte să cedeze pachetul de acţiuni de 20% în gigantul rus Rosneft, pe care îl deșine din 2013 ca urmare a invaziei ruse în Ucraina.

Săptămâna trecută rubla a fost în scădere continuă, atingând valori minime.

Măsurile punitive luate împotriva Rusiei au ca scop să împiedice Banca Centrală de la Moscova să-și folosească rezervele internaționale.

Populația rusă a format cozi la bancomate pentru a retrage lichidități din bănci, în timp ce Banca Centrală nu are un mecanism prin care să stabilizeze moneda și economia națională.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite