Rubla este susținută artificial. Kremlinul a decis un fel de naționalizare a valutei

16 aprilie 2022, 12:22

Când a început războiul, rușii au dat năvală la bănci ca să-și scoată banii din conturi sau să cumpere valută. Imaginile pe care le vedeți sunt de pe 28 februarie, adică a patra zi de război. Știau și ei că vor urma sancțiuni dure care vor ținti în prima fază sistemele bancare, ceea ce s-a și întâmplat.

Rubla, susținută, e drept, de exporturile rusești de materii prime, nu are de mulți ani un curs liber de schimb valutar, iar acum, pe fondul sancțiunilor dure aplicate de lumea libera ca urmare a invadării Ucrainei, Kremlinul a hotărât un fel de naționalizare a valutei care intră în țară. Moscova a instituit un comision de 12% pentru cumpărarea de valută prin brokeraj și a impus o interdicție temporară de a vinde valută persoanelor fizice. Mai mult, companiile care obțin valută din export sunt obligate să convertească cea mai mare parte din sumele obținute în ruble.

Constantin Rudniţchi, analist economic: „Şi România a cunoscut o astfel de situaţie. Rezultatele aşteptate erau tocmai ca firmele respective să păstreze valuta în ţară. […] Cred că s-a întâmplat şi acest lucru, şi anume, Banca Rusiei a tipărit monedă, era cel mai la îndemână lucru pe care-l putea face. iar acest lucru se vede şi în inflaţia care a început să crească în Federaţia Rusă.”

Tot păstrarea valutei în țară a fost și scopul final al anunțului că va cere plata materiei prime energetice în ruble și nu în euro sau în dolari. Kremlinul a încercat un șantaj energetic pentru a impune această măsură.

Ned Price, purtător de cuvânt al departamentului de stat al SUA: „Este un semn de disperare economică şi financiară din partea Rusiei şi evident va depinde de partenerii noştri europeni să stabilească ce e mai bine pentru ei, ce e în interesul nostru colectiv. Dar asta reflectă faptul că sancţiunile, controlul exporturilor, celelalte măsuri economice, inclusiv cele anunţate, au avut un un efect semnificativ, substanţial, profund asupra economiei Rusiei dacă preşedintele Putin anunţă acum că vrea plata în ruble, ceva ce nu a trebuit să facă până acum.”

Propaganda rusă încearcă să îi convingă, poate în primul rând pe ruși, că sancțiunile nu afectează atât de tare economia țării. Totuși, de la începutul anului au fost înregistrate scumpiri și de peste 50 la sută la unele produse cum ar fi zahărul. S-au scumpit și medicamentele. Iar o serie de alimente de bază încep să se găsească din ce în ce mai greu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite