Rușii au tăiat gazul pentru Polonia și Bulgaria

27 aprilie 2022, 07:54

Cele două țări vizate marți sunt deosebit de vulnerabile: Polonia primește peste 45% din gazele sale naturale din Rusia și Bulgaria peste 70%.

Compania poloneză de gaze deținută de stat, PGNiG, a declarat că Gazprom i-a trimis o scrisoare prin care informează compania despre „suspendarea completă a livrărilor” de la conducta Yamal, care trece din Siberia în Europa. După anunț, oficialii polonezi au insistat că țara are suficiente rezerve de gaz.

Guvernul bulgar a mai spus că și-a asigurat surse alternative de gaz și că nu vor exista restricții privind consumul casnic.

Uniunea Europeană depinde în mare măsură de gazul natural rusesc, care încălzește casele, gătește mesele și generează electricitate în majoritatea celor 27 de state membre ale blocului. Oficialii și experții s-au îngrijorat de mult timp că Uniunea Europeană este prea dependentă de Moscova și au avertizat că relația ar putea fi armată.

Oficialii ucraineni s-au grăbit să critice decizia Gazprom, spunând că această mișcare a fost o răzbunare împotriva Uniunii Europene pentru susținerea fermă a Kievului – în special a Poloniei, care a fost deosebit de vocală în sprijinul său și a fost un centru de colectare a armelor și proviziilor care ajung în Ucraina.

Andriy Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia a început să „șantajeze Europa cu gazul”.

„Rusia încearcă să rupă unitatea aliaților noștri. … De aceea, U.E. trebuie să fie uniți și să impună un embargo asupra resurselor energetice, privând rușii de armele lor energetice, a spus Yermak într-o postare pentru Telegram.”

Rusia rămâne principalul furnizor de petrol, gaze naturale și combustibili fosili solizi, cum ar fi cărbunele în UE, iar Zelensky a cerut Uniunii Europene să-și anuleze plățile „bani de sânge” pentru energie de la Moscova.

Nu este prima oară când fluxul de gaz prin conducta care trece și prin Belarus este oprit.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite