Rușii au încercat să îl prindă pe Zelenski, în primele ore ale invaziei în Ucraina. Mărturia președintelui Zelenski pentru revista „Time”

Coperta revistei Time dedicată președintelui Zelenski
Coperta revistei Time dedicată președintelui Zelenski
29 aprilie 2022, 20:16

În 24 februarie, Volodmir Zelenski și soția sa, Olena Zelenska, le-au spus copiilor lor că au început bombardamentele și că trebuie să se pregătească să plece de acasă. Fiica lor are 17 ani, iar băiatul lor, nouă ani, amândoi fiind suficient de mari ca să înțeleagă pericolul.

„I-am trezit. Erau explozii”, și-a amintit președintele ucrainean.

I-a devenit clar că birourile prezidențiale nu erau cel mai sigur loc în care să se afle. Soldații l-au informat pe Zelenski că trupe rusești s-au parașutat în Kiev pentru a-i omorî sau a-i captura, pe el și pe familia lui. „Înaintea acelei nopți, am văzut asemenea scene doar în filme”, i-a spus șeful de cabinet, Andrii Iermak, jurnalistului Simon Shuster, de la revista americană „Time”, a petrecut două săptămâni cu președintele Volodimir Zelenski și apropiații săi.

În timp ce soldații ucraineni îi înfruntau pe ruși pe străzi, gărzile prezidențiale au încercat să izoleze complexul cu ce au avut la îndemână. O poartă a fost blocată cu garduri de protecție ale poliției și bucăți de placaj și semăna mai degrabă cu un morman de gunoaie decât cu o fortificație, scrie Time.

În timp ce se lăsa prima noapte, s-au auzit tot mai multe împușcături în zona cartierului guvernamental. Gărzile din interiorul complexului au stins luminile și au adus veste antiglonț și puști de asalt pentru Zelenski și cei care se aflau înăuntru. Numai câțiva știau să folosească armele. Unul dintre ei era Alexei Arestovici, veteran în serviciul de informații militare al Ucrainei. „Era o casă de nebuni. Arme automate pentru toată lumea”, i-a spus Arestovici jurnalistului Simon Shuster.

Trupele rusești au încercat de două ori să atace complexul. Zelenski i-a spus jurnalistului american că soția și copiii săi erau acolo când s-a întâmplat asta.

CITIȚI ȘI: The Times: „Fantoma din Kiev”, pilotul care a doborât peste 40 de avioane rusești, a murit

Au venit oferte ale forțelor britanice și americane să îl evacueze pe președinte și echipa sa. Ideea era să fie ajutați să construiască un guvern în exil, cel mai probabil în estul Poloniei. Nici unul dintre consilierii săi nu-și amintește ca Zelenski să fi luat în serios vreuna din aceste oferte. Vorbind pe o linie securizată cu americanii, le-a spus o replică ce a făcut înconjurul lumii: „Am nevoie de muniție, nu de transport”.

„Ne-am gândit că este curajos. Dar era foarte riscant”, a declarat pentru revista Time un oficial american, care a participat la discuția de atunci.

Și gărzile lui Zelenski i-au recomandat președintelui să plece din complex, acesta însă a refuzat.

În a doua noapte a invaziei , în timp ce forțele ucrainene luptau cu soldații ruși pe străzile din apropiere, președintele a decis să iasă afară și să înregistreze un mesaj cu telefonul său: „Suntem aici. Ne apărăm independența, ne apărăm țara”, a transmis Zelenski, înconjurat de aliații săi. Toți purtau tricouri verzi și jachete militare, care aveau să fie uniformele lor de război, notează Time.

Până atunci, Zelenski își înțelesese deja rolul în acest război. Întreaga lume avea ochii ațintiți asupra sa: „Înțelegi că se uită. Ești un simbol. Trebuie să te porți așa cum trebuie să se poarte un șef de stat”.

CITIȚI ȘI: Război în Ucraina. Ucraina pregătește evacuarea civililor din oțelăria Azovstal. O jurnalistă de la Radio Europa Liberă a fost ucisă în atacurile cu rachetă asupra Kievului. Cel puțin 6.100 de civili ucraineni au murit

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite