Rușii trec la următorul nivel și împing ideea constituirii unor baze militare în zonele ocupate din Ucraina. Pro-rușii din regiunea Kherson cer deja o astfel de bază în zonă

Situația din Ucraina - 23 mai 2022
Situația din Ucraina - 23 mai 2022
24 mai 2022, 17:35

Armata rusă a preluat controlul asupra unor părți din regiunea Kherson la mijlocul lunii martie. Oficiali susținuți de ruși au fost instalați în posturi locale.

Autoritățile de la Kiev estimează că aproximativ jumătate din populația din regiune a plecat de teama rușilor.

Între timp, eforturile Moscovei de a apela la vechiul scenariu de desfășurare a unui referendum în așa-numita „republică populară Kherson”, care să indice necesitatea apariției unui stat separatist, par să fi fost suspendate, notează CNN.

Declarația oficialului local instalat de ruși nu este întâmplătoare.

Astăzi, ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Şoigu, a indicat că Rusia îşi va continua „operaţiunea specială militară” în Ucraina, în pofida „ajutorului masiv din partea Occidentului” pentru Kiev şi a sancţiunilor occidentale instituite împotriva Moscovei, transmite agenția EFE, preluată de Agerpres.

Şoigu a insistat că Rusia „s-a văzut constrânsă să intervină” pentru a-i proteja pe locuitorii din Donbas, în estul ţării, şi pentru a garanta „statutul nenuclear şi neutru” al Ucrainei. El a susținut că, în prezent, Occidentul continuă să trimită consilieri militari în Ucraina, unde ar lupta deja aproape 6.000 de mercenari străini de partea forţelor ucrainene.

Cu câteva ore înainte, secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, Nikolai Patruşev, declarase într-un interviu pentru publicaţia Argumentî i Faktî că Rusia nu şi-a fixat nişte termene concrete privind durata ”campaniei” sale militare în Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite