Rușii încearcă din răsputeri să încercuiască Bahmut. Kievul: liniile de apărare rezistă. Între timp, militarii ucraineni sunt instruiți în Polonia să manevreze Leopard 2. Mesajul lui Blinken în Kazahstan: Stați departe de Rusia

28 februarie 2023, 20:53

Avioanele rusești bombardează continuu liniile de apărare ale ucrainenilor, la Bahmut, devenit simbolul rezistenței în fața invaziei. Raidurile aparatelor de luptă Suhoi 25 sunt tot mai intense, în timp ce la sol mercenarii Wagner iau cu asalt pozițiile ucrainene.

Kievul susține că valurile de atacuri ale rușilor sunt în continuare fără succes și că liniile de apărare rezistă.

Pe fondul acestor lupte, liderul de la Kiev a subliniat care este de fapt importanța avioanelor occidentale solicitate de Ucraina.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: „De aceea avem nevoie de aviaţie, ca o componentă a apărării aeriene – avioane moderne de luptă – pentru a proteja întregul teritoriu al ţării noastre de teroarea rusească. Apărarea aeriană este completă numai atunci când este sprijinită de aviaţie. Aviaţie modernă.”

Rușii nu se rezumă la atacuri doar asupra forțelor armate ucrainene, ci continuă să bombardeze și obiective civile. Câteva sate din estul Ucrainei au fost vizate de rachete și obuze.

Între timp, militarii ucraineni sunt instruiți în Polonia să manevreze tancurile Leopard 2, pe care mai multe state se oferă să le livreze Kievului.

Pe de altă parte, Statele Unite se arată îngrijorate de faptul că Beijingul e pregătit să ofere armament Rusiei.

Ned Price, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA: China a oferit deja forme importante de asistenţă Rusiei, inclusiv în contextul agresiunii împotriva Ucrainei. Oferă Rusiei sprijin diplomatic, sprijin politic, sprijin economic, sprijin retoric, inclusiv repetând propaganda periculoasă a Rusiei, minciunile periculoase şi dezinformările, pe scena mondială.

La o săptămână de la vizita istorică a președintelui Joe Biden în Ucraina, secretarul de stat Antony Blinken a ajuns în Kazahstan, un stat considerat până de curând un aliat al Moscovei. Blinken a avut un mesaj clar către liderii din Asia Centrală: stați departe de Rusia în contextul războiului din Ucraina.

El s-a întâlnit cu președintele și cu premierul Kazahstanului, dar și cu cei 5 miniștri de Externe din cele 5 foste republici sovietice care s-au delimitat de agresiunea Rusiei în Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite