Soldații Moscovei îi iau la țintă pe salvatorii care scot civilii din zonele inundate din Herson. Ucraina cere ajutor. Rușii au transmis OMS că locuitorii sunt "bine monitorizați, sprijiniți din plin". Un nou dosar de crime de război

O persoană a cărei casă fusese inundată în Herson a murit și cel puțin 6 au fost rănite în timpul operațiunilor de evacuare de joi. Rușii au început să bombardeze exact pe parcursul acestor operațiuni. Devin virale pe internet secvențe care arată cum rușii îi iau la țintă pe salvatorii ucraineni, în timp ce aceștia încearcă să-i scoată pe sinistrați din mijlocul apelor, după aruncarea în aer a barajului Nova Kahovka.

08 Iunie 2023, 18:56 (actualizat 08 Iunie 2023, 21:36) | Mihaela Carpea |
Evacuați din Hersonul inundat

Un civil a fost ucis joi în atacurile asupra echipajelor de salvare din Herson, a anunțat procurorul general al Ucrainei.

Două persoane au fost rănite în același incident, iar alte 4 într-un loc de evacuare diferit.

Ucraina a deschis un nou dosar pentru crime de război în aceste cazuri.

"Din cauza loviturilor ocupanților pentru zădărnicirea măsurilor de evacuare din oraș, un civil a murit", a anunțat procurorul general Andriy Kostin.

Ministerul de Interne din Ucraina a comunicat că 8 persoane ar fi fost rănite în Herson.

Oficialii de la Kiev au precizat că bombardamentele au început "exact în momentul evacuării cetățenilor ale căror case au fost inundate".

Președintele Volodimir Zelenski s-a declarat șocat de lipsa de reacție a organizațiilor internaționale, care ar fi trebuit să intervină de urgență în cea mai mare catastrofă de după accidentul de la Cernobîl. Tot mai multe voci din rândul societății civile acuză lipsa de reacție sau lentoarea nu doar a organizațiilor internaționale, ci și a liderilor din Occident.

"Este o tragedie ce se întâmplă. Un dezastru ecologic și o tragedie umană. Au murit oameni și animale. Oameni blocați pe acoperișurile propriilor case văd cadavrele plutind pe lângă ei. (...) Este foarte greu să evacuezi oameni din partea ocupată a regiunii Herson. Când oamenii noștri încearcă să îi salveze, ocupanții atacă", a declarat Zelenski, pentru Bild.

Anton Gerashchenko, consilier al ministerului ucrainean de Interne, a atras atenția că, până joi după-amiază, nu a fost nicio reacție în acest sens din partea Națiunilor Unite, a Comitetului Internațional al Crucii Roșii, ori de la alte organizații umanitare. "Fiecare zi, fiecare oră de întârziere înseamnă mai multe vieți pierdute", a avertizat el.

"Facem apel la organizațiile internaționale să crească presiunea pe Rusia, ca să permită accesul în scopuri umanitare pe teritoriul ocupat temporar. O catastrofă umanitară la o scară greu de imaginat are loc în părțile temporar ocupate ale regiunii Herson. Rușii, care îi numesc pe locuitorii acestor teritorii 'oamenii noștri', nu au inițiat nicio acțiune de evacuare și nu îi lasă pe oameni să se evacueze", a avertizat Gerashchenko.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat joi după-amiază că va trimite provizii de urgență în părțile afectate de inundații ale Ucrainei și că se pregătește să răspundă la o serie de riscuri pentru sănătate, precum holera, transmite The Guardian.

Directorul pentru intervenții de urgență al OMS, Mike Ryan, a declarat că s-a oferit asistență și pentru zonele controlate de ruși, dar că prezența operațională de bază este pentru partea care nu se află sub ocupație. Potrivit lui, autoritățile ruse au dat asigurări că locuitorii sunt "bine monitorizați, bine îngrijiți, bine hrăniți (și) sprijiniți din plin".

"Vom fi încântați să putem accesa acele zone și să putem monitoriza sănătatea, așa cum am dori să facem în majoritatea situațiilor", a declarat Ryan, adăugând că autoritățile ucrainene și ruse ar trebui să fie cele care să cadă de acord asupra modului în care ar putea fi realizat acest lucru.

Pe malul stâng al Niprului, în zona controlată de armata rusă, cel puţin 14 mii de locuinţe au fost inundate şi aproape 5 mii de oameni au fost evacuaţi.

După distrugerea barajului de la Nova Kahovka, 600 de km de teritoriu din sudul Ucrainei este acoperit de ape, a anunţat guvernatorul din Herson. Cea mai mare parte este în zona controlată de ruşi. Nivelul mediu al apei este de aproape 6 metri.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 25°C
IASI 20°C 21°C
CLUJ 21°C 20°C
CONSTANTA 27°C 23°C
CRAIOVA 28°C 24°C
BRASOV 21°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI