Rușii fug de mobilizarea anunțată de Putin. Zboruri pline și prețuri exorbitante la bilete

22 septembrie 2022, 12:35

Sute de oameni au demonstrat la Moscova, după anunțul lui Putin privind mobilizarea parțială. Au fost proteste spontane și neautorizate, iar forțele de ordine nu au precupeit niciun efort din a îndepărta cât mai mulți oameni.

“Mobilizarea este oribilă. Putin a declanşat acest război. Cei mai mulţi oameni normali nu-l susţin, dar le este frică să protesteze, ca să nu fie arestaţi”.

“Nimeni nu a atacat Rusia. Dacă cineva ne atacă, atunci mobilizarea avea sens, bărbaţii noştri şi-ar apăra mamele şi copiii şi ar fi eroi. Dar acum, noi suntem cei care atacă Ucraina, nu ne atacă Ucraina pe noi”.

Demonstrații au fost în peste 35 de orașe ale Rusiei din estul îndepărtat, până la Sankt Petersburg. Potrivit cifrelor furnziate de un ONG pentru drepturile omului, peste 1.300 de oameni au fost arestați. Anunțul mobilizării parțiale i-a făcut pe mulți să caute refugiu în străinătate.

Zborurile de la Moscova sunt la mare căutare și pentru că sunt puține destinații unde rușii mai pot merge, prețul biletelor a devenit astronomic. Toate cursele spre Turcia sunt sold-out până la sfârșitul săptămânii, iar cel mai ieftin bilet spre Dubai este 5.000 de dolari, de cinci ori mai mult decât prețul normal. Un avion cu ruși sătui de război și speriați de mobilizare a ajuns la Belgrad.

“Aşa cum a spus şi ministrul nostru al apărării, doar 1% din populaţie e suficient pentru ca mobilizarea să-şi atingă obiectivele”.

“Clar ne este frică. Orice persoană normală e îngrijorată. Războiul este oribil, nu e nimic în neregulă să te temi de război şi de moarte.

Zborurile sunt cam singura opțiune, cel puțin pentru cei care merg spre vest, în condițiile în care granițele terestre cu vecinii europeni sunt închise. Statele Baltice și Polonia au anunțat că nu vor îi vor primi pe rușii care fug de mobilizare. Și Finlanda ia în considerare restricționarea accesului rușilor în țară.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite