EXCLUSIV Rușii fac propagandă pro-Putin și la plajă în Turcia, unde sunt serviți de angajați ucraineni. Turistă din Slovacia: E deranjant ce fac. Am sperat că anul acesta vor sta acasă, ruşinaţi. Un reportaj de Mihai Rădulescu

Rușii și ucrainenii sunt de 8 luni în război, dar pe plajele din sudul Turciei sunt nevoiți să se suporte reciproc. În regiunea Antalya, rușii sunt prezenți în continuare ca turiști, în număr mare. Profită de plajă și de soare, se distrează, fac shopping și... dau din umeri când îi întrebi despre război. În schimb, sunt extrem de puțini turiști ucraineni. Mai degrabă îi găsești ca angajați ai hotelurilor, puși în situația de a-i face să se simtă bine pe cei care le-au invadat țara. Un reportaj de Mihai Rădulescu.

25 Octombrie 2022, 22:01 (actualizat 25 Octombrie 2022, 22:17) Știrile TVR |

"- Oamenii nu-şi ştiu istoria, istoria Ucrainei.

- De ce credeţi voi că sunteţi mai deştepţi ca noi?

- Noi nu credem că voi sunteţi mai deştepți ca noi."

Este o scenă surprinsă pe o plaja din Antalya. Bărbatul mai în vârstă este un rus care încerca să-mi explice că Zelenski e fascist și nu e susținut de popor, când a fost auzit de un cuplu de tineri ucraineni.

"- E propagandă. Spune ce vede la televizor."

Rusul n-avea niciun dubiu că dreptatea e de partea lui Putin, dar nici măcar asta n-a vrut să-mi spună în fața camerei de filmat. A evitat subiectul, vizibil încurcat de întrebări.

Serghei, turist din Volgograd, Rusia: "Nu comentez, sunt la odihnă, în concediu. E o întrebare complicată, nu poate fi explicat în câteva cuvinte."

O altă plajă, alți ruși, aceeași reacție în fața camerei. Cu toate insistențele, oamenii refuză să spună ce cred ei despre războiul din Ucraina. Sunt în vacanță, se simt bine în Antalya. Altceva nu-i interesează.

Alexei, turist din Kazan, Rusia: "Avem de toate aici. Peşte, carne, salată, fructe, iaurt pentru copii. Nu ne interesează politica. Situaţia din lume nu ne interesează, totul este politic. Noi suntem prietenoşi şi iubim toţi oamenii. Noi îi iubim pe Putin, pe Erdogan, pe toţi."

Dasha, turistă din Moscova, Rusia: "Am vrut să le ofer copiilor căldură, mare şi nisip, iar Putin e politică."

Rușii se simt în Antalya ca acasă. Se distrează, se relaxează, peste tot au afișe și meniuri în rusă, iar în hoteluri și în magazine, angajații le vorbesc pe limba lor.

Regiunea însorită de pe coasta Mediteranei e o destinație favorită a turiștilor ruși.

Înainte de război, veneau aici circa 5 milioane de ruși pe an, acum numărul lor s-a redus la jumătate, dar asta înseamnă încă foarte mult. Prea mult, după părerea altor turiști.

Suzana, turistă din Bratislava, Slovacia: "E deranjant. Pentru mine e a patra oară când vin aici şi am sperat că anul acesta nu vor fi atât de mulţi ruşi, că stau acasă, ruşinaţi de ce fac."

Alcoolul le mai dezleagă limbile unora. Acești tineri din Sankt Petersburg sunt împotriva lui Putin. În spatele camerei, însă, mi-au explicat că nu au ce să facă, nu vor să ajungă la închisoare.

Înainte de război, și mulți ucraineni, circa două milioane, își petreceau anual vacanța în stațiunile din Antalya. Acum, aproape că nu-i mai găsești în resorturi, decât ca angajați.

Natalia, o ucraineancă din Herson, e de 16 ani în Antalya și, oficial, spune că e totul în regulă cu turiștii ruși.

Natalia, originară din Herson, Ucraina: "Suntem toţi oameni, lăsăm politica deoparte. Nu e nicio problemă".

În particular însă, mărturisește că, la scurt timp după război, când au început să vina turiștii ruși, îi tremurau mâinile în preajma lor și a fost nevoie să-și ia mai multe zile de concediu.

În timp, după ce și-a adus aici mama din Hersonul bombardat de ruși, s-a obișnuit cu situația ingrată de a-i face să se simtă bine pe cei care i-au invadat țara.

A observat însă că rușii, altădată foarte gălăgioși, sunt acum mai liniștiți. Parcă ar avea totuși ceva pe conștiință.

Sau pur și simplu îi place să creadă asta.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 24°C 18°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 13°C 17°C
CRAIOVA 20°C 19°C
BRASOV 20°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI