Rușii ar fi ars cadavre la groapa de gunoi din Herson “Mirosea a păr ars și, știți, mirosea ca la dentist când îți găurește dintele înainte de a pune o plombă. Iar fumul era atât de gros, încât nu puteai vedea clădirea de alături”

Groapă de gunoi
Groapă de gunoi
22 noiembrie 2022, 08:24

Locul în care locuitorii își aruncau gunoiul a devenit o zonă interzisă, potrivit locuitorilor din Herson, ferită de priviri indiscrete.

Motivul secretului, au declarat pentru The Guardian mai mulți locuitori și lucrători de la fața locului, a fost că forțele de ocupație aveau un nou scop înfiorător acolo: aruncarea cadavrelor fraților lor căzuți la datorie, iar apoi arderea lor.

Locuitorii au povestit că au văzut camioane rusești sosind acolo, încărcate cu saci negri care erau apoi incendiați. Aerul se umplea atunci de un nor mare de fum și un miros terifiant de carne arsă.

Ei cred că rușii se debarasau de cadavrele camarazilor uciși în timpul luptelor grele din zilele de vară.

„De fiecare dată când armata noastră îi bombarda pe ruși acolo, aceștia mutau rămășițele la groapa de gunoi și le ardeau”, spune Irina, 40 de ani, un locuitor din Herson.

Încercările Ucrainei de a lua avânt și de a recuceri orașul din sud au început la sfârșitul lunii iunie, când rachetele cu rază lungă de acțiune Himars, fabricate în SUA, au ajuns în sfârșit pe una dintre liniile de front de acolo. Kievul le folosea foarte bine pentru a avaria grav podurile de peste Nipru, pentru a distruge depozitele de muniții rusești și pentru a lovi artileria și forțele inamice.

În această perioadă, spun locuitorii, au început să se teamă de o nouă utilizare a gropii de gunoi.

Afirmaţiile localnicilor nu pot fi verificate independent, iar autoritățile ucrainene au declarat că nu pot comenta când faptele sunt în curs de investigare.

The Guardian a vizitat groapa de gunoi, situată la periferia nord-vestică a orașului, la cinci zile după eliberarea orașului Herson și a vorbit cu angajații de acolo, precum și cu alți câțiva locuitori ai orașului, care au susținut afirmațiile făcute de alţi ucraineni în vară.

„Rușii au venit cu un Kamaz plin de gunoaie și cadavre și l-au descărcat”, a declarat un gunoier din Herson sub protecţia anonimatului. „Credeți că cineva avea de gând să-i îngroape? I-au aruncat și apoi au pus gunoiul peste ei, și asta e tot.”

El a spus că nu a văzut dacă trupurile aparțineau soldaților sau civililor. „Nu am văzut. Am spus destule. Nu sunt speriat, lupt în acest război din 2014. Am fost în Donbas.

„Dar cu cât știi mai puțin, cu atât dormi mai bine”, a adăugat el, citând un proverb ucrainean.

Frica este încă vie printre locuitorii care au trăit timp de opt luni sub un stat polițienesc, în care autoritățile ruse nu tolerau nici cea mai mică urmă de disidență. Prețul era arestarea sau, mai rău: moartea.

Svitlana Viktorivna, în vârstă de 45 de ani, care, împreună cu soțul ei, Oleksandr, aduce de ani de zile deșeuri la groapa de gunoi cu camionul lor, a declarat că la intrare era instalat un punct de control rusesc.

„Nu aveam voie să ne apropiem de zona în care ardeau cadavrele”, spune ea. „Așa că lăsați-mă să vă spun cum a fost: au venit aici, au lăsat câțiva dintre soldații-gardieni, au descărcat și au ars. Într-o zi, eu și soțul meu am ajuns la momentul nepotrivit. Am venit aici în timp ce ei își făceau „treaba” și i-au dat soțului meu o lovitură puternică în față cu o bâtă.”

„Nu am văzut rămășițele”, adaugă ea. „Au îngropat tot ce a rămas”.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că aproape 6.000 de soldați au murit în Ucraina, dar Pentagonul a estimat la sfârșitul verii că aproximativ 80.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți.

Muncitorii de la groapa de gunoi au declarat că rușii au ales o zonă din partea cea mai izolată a gropii de gunoi. Din motive de securitate, nu este posibilă vizitarea acesteia.

Un șofer de camion care lucrează la groapa de gunoi a declarat că nu exclude posibilitatea ca rușii să fi minat zona sau să fi lăsat dispozitive neexplodate.

„Am auzit povestea, dar nu am mers atât de departe cu camionul meu pentru a descărca gunoiul. Dar pot să vă garantez că, orice ar fi făcut, mirosea atât de urât, ca și cum ar fi fost carne [putredă]”, spune șoferul camionului. „Și fumul… fumul era gros”.

Locuitorii unui bloc situat în fața gropii de gunoi au declarat că, atunci când rușii au început să ardă, un nor mare de fum s-a ridicat umplând aerul cu un miros insuportabil de putrefacție, până la punctul în care era imposibil de respirat.

„Mi s-a făcut greață când am simțit mirosul acelui fum”, spune Olesia Kokorina, în vârstă de 60 de ani, care locuiește la etajul opt. „Era înfricoșător, pentru că mirosea a păr ars și, știți, mirosea și ca la dentist când îți găurește dintele înainte de a pune o plombă. Iar fumul era atât de gros, încât nu puteai vedea clădirea de alături.”

„Pur și simplu nu a mai mirosit niciodată așa”, spune Natalia, în vârstă de 65 de ani. „Erau o mulțime de basculante și toate erau acoperite cu saci. Nu știu ce era în ele, dar duhoarea de la fumul de la groapa de gunoi era atât de puternică încât nu puteam nici măcar să deschidem ușa de la balcon. Erau zile în care nu puteai să respiri din cauza mirosului.”

Unii cred că arderea cadavrelor propriilor soldați a fost cea mai ușoară modalitate de a scăpa de cadavre, deoarece podurile peste râul Nipru, atunci când rușii erau practic izolați pe malul vestic, erau prea fragile pentru a putea susține camioanele.

Autoritățile ucrainene nu s-au pronunțat până acum. Un oficial local a declarat sub protecţia anonimatului: „Nu suntem interesați de locurile de înmormântare ale inamicului. Ceea ce ne interesează este să găsim cadavrele ucrainenilor, torturați, uciși și îngropați în gropi comune aici, în regiunea Herson”.

Serviciile de securitate ucrainene cred că trupurile a mii de soldați ruși morți sunt eliminate în mod informal, deoarece Kremlinul îi înregistrează ca „dispăruți în misiune” în încercarea de a-și acoperi pierderile din războiul din Ucraina.

Într-o convorbire telefonică interceptată, un soldat rus spunea despre camarazii săi că au fost îngropați într-o „groapă de gunoi de înălțimea unui om” chiar lângă Donețkul ocupat. „Este atât de mult Cargo 200 [cod militar pentru soldații morți] încât munții de cadavre au o înălțime de 2 metri”, a spus el în convorbire. „Nu este o morgă, ci o groapă de gunoi. Este ceva masiv”.

„Pur și simplu îi aruncă acolo”, a spus un soldat rus într-un alt apel interceptat. „Și apoi, mai târziu, este mai ușor să faci să pară că au dispărut fără urmă. Este mai ușor pentru ei să pretindă că sunt pur și simplu dispăruți, și asta este tot.”

 

Sursa The Guardian

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite