Rovana Plumb scapă de urmărirea penală. Deputații au respins cererea DNA în dosarul Belina

17 octombrie 2017, 10:24

Și-a dat demisia din funcția de ministru, dar a scăpat de ancheta penală a procurorilor DNA. Social-democrata Rovana Plumb își păstrează imunitatea de parlamentar, după ce deputații au respins cererea DNA de începere a urmăririi penale. Acuzată de complicitate la abuz în serviciu în dosarul transferului Braţului Pavel și a unei părți a insulei Belina în proprietatea Consiliului Județean Teleorman, Rovana Plumb a beneficiat de ajutorul tacit al PSD și al aliaților acestora.

Brațul Pavel nu s-a colmatat din cauze naturale. În zona Belina, Nicolae Ceaușescu visa la construirea unei hidrocentrale. Au rezultat doar patru lacuri de acumulare, înainte de abandonarea proiectului. Conform Constituției și legii, acest tip de lacuri fac parte din albia minoră a Dunării, implicit din domeniul exclusiv public al statului, ca bunuri cu potenţial energetic.

Conducerea PSD i-a mobilizat la vot până și pe premier și miniștrii săi. Iar Liviu Dragnea a dat exemplu votând, la vedere, împotriva cererii. Rezultat final: 184 voturi împotrivă și doar 99 pentru.

După votul în plen, Rovana Plumb a mulțumit colegilor săi că au apărat principiile statului de drept, separația puterilor în stat și pentru faptul că au înțeles faptul ca oportunitatea unei hotărâri de guvern care are toate avizele nu poate face obiectul unei anchete.

Din păcate, sunt nevoită să vin în fața dumneavoastră pentru a discuta despre un dosar penal care din punctul meu de vedere nici nu ar fi trebuit să existe și care este rezultatul unui abuz (…) Fac încă de la bun început precizarea expresă că nu sunt vinovată (…) Nu am avut niciodată înțelegeri în afara legii, nu mi s-a solicitat și nu am acordat sprijin ilicit cuiva. Am acționat cu bună credință în tot ceea ce am făcut. De aceea, azi în fața dvs., vă invederez că este vorba despre un abuz, născut din dorința unora care nu înțeleg și nu respect democrația adevărată, a spus deputatul în fața plenului.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a respins luni, 16 octombrie,  solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la încuviințarea efectuării urmăririi penale a fostului ministru al Mediului Rovana Plumb.

S-au înregistrat 14 voturi pentru respingerea solicitării DNA și 9 voturi împotriva respingerii solicitării, a anunțat deputatul PNL Ioan Cupșa.

Raportul comisiei urmează să fie supus votului plenului Camerei Deputaților în ședința de marți.

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Rovana Plumb, fost ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice la data faptei, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, în dosarul care o vizează și pe Sevil Shhaideh, referitor la trecerea unei părți din Insula Belina și Brațul Pavel în administrarea Consiliului Județean Teleorman.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite