Roşii româneşti cu seminţe de import. Producătorii agricoli reclamă că găsesc cu greu seminţe autohtone

20 februarie 2022, 19:59

Legumicultorii din comuna ilfoveană Vidra au pregătit deja răsadurile de roşii pentru plantat. Speră să obţină prima recoltă la începutul verii pentru a se încadra în programul de sprijin „Tomata”. Agricultorii reclamă că şi anul acesta au fost nevoiţi să cumpere seminţe din import. Producţia românească e prea mică.

Inainte de 90, România exporta seminţe de roşii. După `90, staţiunile de cercetare, care ameliorau soiurile autohtone, şi-au pierdut o mare parte din terenuri, prin retrocedări. Acum, piaţa e dominată de importuri, care ajung la zeci de milioane de euro pe an.

La Buzău există deja o bancă de resurse genetice vegetale. Pentru a relansa producţia locală de seminţe, autorităţile iau în calcul ca, prin programul „Tomata” de anul viitor agricultorii să folosească, dacă este posibil, doar soiuri româneşti.

Consecinţele producţiei de roşii cu seminţe din import le resimt şi clienţii.

Asociaţiile producătorilor agricoli şi specialiştii staţiunilor de cercetare estimează că peste 90% din producţia de roşii româneşti din spaţii protejate se obţine acum cu seminţe din import.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite