Romsilva vrea să repornească producția la o fabrică de sucuri naturale. Materia primă: fructele de pădure

3 august 2019, 20:17

Comuna Sadova, județul Suceava. Depozitul frigorific al Direcției Silvice este plin cu afine, zmeură și alte fructe proaspete.

Tot ce se culege din pădure este verificat, sortat și pregătit inclusiv pentru export.

Culegătorii primesc pentru kilogramul de zmeură și afine 7 lei și 50 de bani. Dar o lădiță plină înseamnă muncă istovitoare, la care tot mai puțini se înhamă.

Este și o activitate periculoasă, mai ales că munții Bucovinei sunt plini de urși.

La nivel național, Romsilva estimează o recoltă bogată, de aproximativ 3.000 de tone de fructe de pădure în acest an. Se adaugă alte 550 de tone de ciuperci și 500 de tone de plante medicinale.

Spre deosebire de alți ani, regia vrea să prelucreze direct fructele, nu să le vândă doar vrac.

Romsilva are şi o fabrică de sucuri naturale, în Piatra Neamț. A costat peste 2,4 milioane de euro, dar stă în conservare de peste 10 ani.

Acum, pentru a fi repornită, trebuie retehnologizată.

Fabrica are o capacitate de prelucrare de 600 tone de fructe, din care se pot prelucra 450 de tone de piureuri si circa 1.500.000 de sticle.

Romsilva caută acum parteneri pentru a reporni producția, pentru a intra pe piața sucurilor naturale și a altor produse procesate.

Câștigurile ar fi mult mai mari în comparație cu vânzarea fructelor proaspete.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă