ROMATSA, în pericol să nu mai efectueze servicii de navigație aeriană. Guvernul va plăti din fondul de rezervă datoria statului către frații Micula, care au blocat conturile companiei

Guvernul a decis să le plătească fraților Micula aproape 200 de milioane de euro pentru o datorie mai veche a statului român. Din cauza acesteia, oamenii de afaceri au blocat conturile mai multor companii de stat. ROMATSA, care dirijează traficul aerian, riscă să nu mai poată funcționa din acest motiv, iar Nuclearelectrica sau Romgaz să înregistreze pierderi care ar fi afectat planurile de investiții și ar fi redus veniturile statului.

13 Decembrie 2019, 09:28 (actualizat 13 Decembrie 2019, 19:25) Știrile TVR |
Bani din fondul de rezervă pentru frații Micula
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Cele peste 912 milioane de lei vor fi luate de guvern din fondul de rezervă, iar după efecturarea plății către frații Micula, activitatea ROMATSA ar trebui să revină la normal.

Compania nu mai avea resursele financiare cerute de regulile europene pentru funcționare.

Eurocontrol nu a putut să-i vireze 278 de milioane de euro, în urma unei decizii luate de o instanță din Belgia.

Frații Micula au obținut în 2013 o decizie a unei curți de arbitraj, prin care statul trebuia să le restituie 84 de milioane de dolari, din cauza unor ajutoare de stat acordate și ulterior anulate.

Între timp, suma a crescut substanțial, din cauza dobânzilor și penalităților.

Până acum, autorităţile statului au ignorat această obligaţie de plată, spune Ludovic Orban.

Fostul premier Viorica Dăncilă afirmă că știa de această situație, dar nu a putut face nimic.

Contactat de TVR, Ioan Micula nu a vrut să facă deocamdată declarații oficiale. Banii pentru deblocarea conturilor Romatsa scoși de urgență din fondul de rezervă al guvernului erau destinați acoperirii primăriilor rămase fără bani până la finalul anului.

Ca să realimenteze rezerva, executivul va face luni a treia rectificare bugetară. Asta deși legislația prevede doar două rectificări pe an.

Pe lângă ROMATSA, executorul judecătoresc blocase și activele Nuclearelectrica, Hidroelectrica și Romgaz pentru recuperarea datoriei.

_____________________________________

Operatorul aerian riscă să piardă dreptul de a dirija circulația zborurilor pe teritoriul național. Este, de altfel, si subiectul cu care a început prima ședință de guvern de vineri.

Ludovic Orban a anunțat că Guvernul va discuta, vineri, situația de la Romatsa, una „extrem de gravă”, iar compania este în pericol să nu mai poată furniza serviciile de navigație aeriană din cauza lipsei resurselor financiare, după decizia instanței din Belgia în cazul fraților Micula.

Am luat decizia de a convoca ședința de Guvern astăzi la ora 9.00 din mai multe considerente. Primul considerent este cel legat de situația în care ne găsim datorită unui titlu executoriu în baza unei decizii luate de Curtea arbitrată în speța frații Micula împotriva statului român. Pe scurt, în 2013, ca urmare a sistării în 2004 de către Guvernul Năstase a ajutorului de stat acordat către trei companii deținute de frații Micula, Curtea arbitrară a luat decizia să plătească 84 milioane de dolari în 2013. Suntem la finele anului 2019. Până în prezent autoritățile statului au ignorat această obligație de plată, sigur invocând diferite pretexte. A existat și o decizie a Comisiei Europene legată de acest subiect. Au existat foarte multe alte demersuri în plan juridic. Cert este că situația în care ne găsim e o situație extrem de gravă. La ora actuală ROMATSA se găsește într-un pericol de a nu mai putea efectua serviciile de navigație aeriană din cauza lipsei resurselor financiare”, a declarat Ludovic Orban, la începutul ședinței de Guvern de vineri.

Premierul a precizat că nu au fost transferați către ROMATSA sume importante de bani, din cauza deciziei instanței din Belgia în cazul fraților Micula.

Condițiile de acordare a certificatului de serviciu de furnizor de servicii aeriene sunt stabilite la nivel european. Sunt condiții foarte stricte, iar printre condițiile pentru a putea menține această certificare ROMATSA trebuie să aibă sustenabilitate din punct de vedere financiar. Ca urmare a deciziei, frații Micula au dechis un proces în Belgia iar instanța din Belgia a decis practic să nu permită Eurocotrol să finanțeze Romatsa, adică să aloce banii pentru serviciile furnizate de Romatsa de dirijare a traficului aerian. În momentul de față suma care ar fi trebuit transferată de la Eurocontrol și care practic e reținută, ca urmare a decizie instanței din Belgia și care ar trebui transferată către ROMATSA este de 278 de milioane. Practic Romatsa trăiește numai din niște rezerve și a fost lipsită de finanțarea curentă care reprezintă adevăratul suport pentru funcționarea ROMATSA”, a explicat Orban.

Acesta a mai spus că este termen de judecată pe 24 decembrie, iar dacă este menținută decizia instanței din Belgia atunci ROMATSA riscă să rămână fără resurse financiare și nu mai poate păstra certificatul de furnizor de servicii.

Pe 24 decembrie este termen de judecată și în cazul în care se menține decizia luată de instanța din Belgia există un risc major ca ROMATSA să rămână fără resurse financiare și să nu mai poată să își păstreze certificatul de furnizor de servicii. Trebuie să știți că ROMATSA practic dirijează traficul aerian, acordând servicii pentru peste un milion de zboruri anual. Mai ales după evenimente din Ucraina, o mare parte din curse au fost dirijate auspra spațiului aerian românesc, iar ieșirea din funcțiune a ROMATSA, adică pierderea certificatului de furnizare de servicii creează o problemă nu numai națională, ci o problemă la nivel european”, a conchis șeful Executivului.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că Executivul va adopta, în ședința de luni, o nouă rectificare bugetară ca să realimenteze fondul de rezervă al Guvernului pentru efectuarea plăților care să asigure cheltuielile de funcționare pentru autoritățile locale.

Am introdus pe ordinea de zi (a Guvernului - n.r.) un memorandum pe care va trebui să-l dezbatem, să luăm decizia. De asemenea, o Hotărâre de Guvern pentru a suplimenta bugetul Ministerului Finanțelor cu suma care trebuie plătită în mod obligatoriu în baza titlului executoriu din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. Asta va lăsa pe moment fondul de rezervă fără disponibilitățile financiare necesare pentru a putea aloca sumele către autoritățiel locale. Am stabilit împreună cu ministrul Finanțelor ca în cadrul ședinței de luni să adoptăm o nouă rectificare de buget, astfel încât să realimentăm fondul de rezervă al Guvernului și să putem să efectuăm plățile pentru a asigura cheltuielile de funcționare pentru autoritățile locale”, a afirmat Ludovic Orban, în debutul ședinței Guvernului de vineri.

Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian, ROMATSA, nu mai primește contravaloarea serviciilor de trafic aerian de la Organizația Europeană pentru Siguranța Navigării Aeriene - Eurocontrol, iar fondurile mai ajung pentru circa o săptămână.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 20°C 21°C
IASI 18°C 19°C
CLUJ 12°C 17°C
CONSTANTA 19°C 19°C
CRAIOVA 19°C 19°C
BRASOV 12°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI