Românii vor scăpa de alergătura între ghişee abia în 2026. Cloud-ul guvernamental va înlocui atunci formularele şi dosarele. Reprezentanții societății civile vor mai multe garanții pentru protecția datelor

2026 este termenul până la care trebuie implementat Cloud-ul guvernamental, platforma care va conecta între ele toate instituţiile statului. Dosarele vor fi înlocuite cu doar câteva click-uri pentru descărcarea oricărui document eliberat deja de stat. Fondurile pentru acest proiect vin din PNRR.

21 Iunie 2022, 21:35 Știrile TVR |

Cloud-ul guvernamental va înlocui formularele şi dosarele aduse la fiecare ghişeu.

Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării: "Practic, prin elementul de interoperabilitate, comunicarea între instituțiile statului, românii vor putea să simtă pe pielea lor că nu mai sunt purtați între instituțiile statului".

Digitalizarea nu va însemna, însă, că funcționarii își vor pierde locul de muncă, ci doar li se va modifica fișa postului.

"În loc să facă o chestie repetitivă, pe care o poate face până la urmă un proces automatizat, digital, vor face lucruri care chiar înseamnă ceva și pentru ei, și pentru țară", a declarat Burduja.

Ministerul Cercetării are în plan digitalizarea a 1.000 de biblioteci din mediul rural, ca să-i ajute pe românii de aici să se conecteze la noua platformă.

Reprezentanții societății civile spun că graba cu care autoritățile vor să adopte ordonanță de urgență prin care se vor pune bazele Cloud-ului guvernamental nu este justificată.

Alexandra Ștefănescu, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet: "Nu s-a făcut o analiză, nu sunt tratate datele corect, conform GDPR, ne este foarte teamă că nu se dau suficiente garanții pentru protecția datelor noastre și, nu în ultimul rând, ne este teamă de implicarea SRI în securizarea acestui Cloud".

Experţii IT atrag atenția că instituțiile statului trebuie să formeze specialiști care să știe să lucreze în viitoarea platformă națională.

Radu Puchiu, reprezentant al Asociaţiei H.appy Cities: "Ignorăm pentru moment sau o ascundem sub un preș faptul că resursa umană din administrația publică nu este cea mai bine pregătită, inclusiv din zona de IT, pentru a migra către soluții de tip cloud".

Românii sunt sătui să piardă zile întregi pe la instituţii, aşa că o astfel de platformă le va uşura viaţa.

Puțini sunt însă cei care au auzit de Cloud-ul guvernamental, iar cei care ştiu ce înseamnă se întreabă un singur lucru: cât de sigure vor fi datele personale în noua structură?

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 30°C
IASI 24°C 26°C
CLUJ 18°C 21°C
CONSTANTA 27°C 26°C
CRAIOVA 25°C 26°C
BRASOV 21°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI