Creşte interesul românilor pentru pensia comunitară. Tot mai mulţi oameni care au lucrat în străinătate solicită pensie comunitară, iar trendul este în creştere şi va deveni predominant în anii următori, a anunţat şeful Casei Naţionale de Pensii la TVR Info. Procedura este însă complicată, din cauza diferenţelor între vârsta de pensionare din România şi cea din statele Uniunii Europene.
Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii: Acum reușesc să ajungă la vârsta de pensionare și cer acest drept de pensie comunitară care înseamnă totalizarea stagiilor de cotizare din toate țările unde ai lucrat. Acesta e principiul pensiei comuniare, dacă un român a lucrat 10 ani în România și apoi încă 10 în Italia și 5 în Germania, decizia de pensie cumulează cele 3 state.
Omul nu trebuie decât să aplice pentru această pensie unde are domiciliul, în țară sau străinătate urmând ca instituțiile să colaboreze, nu trebuie să facă nimic persoana. În UE, vârsta de pensionare este mai ridicată decât în România. E posibil ca să fii eligibil să primești pensie în România, iar în Italia peste 2 ani, a precizat Daniel Baciu.