Românii sunt printre europenii care reușesc cu greu să-și încălzească locuințele. Câți oameni nu și-au permis un cămin călduros iarna trecută

7 ianuarie 2020, 19:29

Lemnele de foc sunt tot mai scumpe și greu de procurat în unele sate din județul Buzău. Un metru cub se vinde cu peste 400 de lei, preț considerat prea mare de mulți localnici.

De nevoie, tot mai mulți săteni din comuna Săhăieni au început să-și încălzească locuințele cu cărbuni. Sunt mai ieftini ca lemnele de foc și au putere calorifică mare.

Românii sunt printre europenii care reușesc cu greu să-și încălzească suficient locuința. Aproape 10% din populație nu și-a permis un cămin calduros în 2018, arată cele mai recente date ale Eurostat.

Paradoxal, la capitolul sărăcie energetică, stăm mai bine ca alte popoare mai bogate, precum italienii și grecii.

Dincolo de veniturile mici, sunt și alte motive pentru care românii nu au mereu un cămin călduros. Unul dintre acestea: starea precară a rețelelor de distribuție. În unele orașe ca Bucureștiul, care depind de sistemele centralizate de energie, administratorii de bloc au pregătit facturile pentru ianuarie. Spre deosebire de alte ierni, costurile cu încălzirea sunt mai mici.

Un apartament nu depășește 100-110 lei la căldură pe noiembrie.

Experții în energie recomandă să evităm pe cât posibil risipa de căldură. Una dintre soluții este să nu lăsăm caloriferele pornite la maximum atunci când aerisim locuința.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă