Românii sunt invitaţi să propună, până pe 5 octombrie , nume pentru o exoplanetă şi steaua sa

5 septembrie 2019, 20:59

Numele propuse pentru stea și planeta sa trebuie să aibă o legătură, astfel încât perechea de nume să aibă sens în ansamblu, de exemplu, nume de personaje din aceeași poveste. Să fie pronunțabile în orice limbă și să aibă maxim 16 caractere. Nu puteți trimite nume de animale sau ale persoanelor în viață și trebuie să respecte dreptul de autor.

Steaua poate fi observată și cu un telescop obișnuit. Un an calendaristic pe planeta care orbitează steaua durează cam 4 zile terestre. Asta înseamnă că Moș Crăciun vine o dată la 4 zile, iar vacanța mare o dată la 3 zile. Ce copil nu și-ar dori să locuiască pe această planetă?

Steaua, numită acum XO1, este sora geamănă a Soarelui, doar că la 536 ani lumină distanță, iar planeta XO1b este foarte asemănătoare cu Jupiter. Dacă am locui pe această planetă, am trai în jur de 10 mii de ani.

Formularul online pentru trimiterea numelor se găsește pe astro.ro. Juriul din România va alege 12 propuneri care vor fi supuse votului public în perioada 12-31 octombrie. În final, trei perechi de nume vor fi trimise Uniunii Astronomice Internaționale, la care România este membru fondator.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă