Românii sunt analfabeți financiar. Specialiști: Fără să învățăm lucruri elementare, nu putem scăpa de sărăcie

27 aprilie 2022, 16:33

Criza economică adusă de valul de scumpiri din ultimul an i-a găsit pe români cu bugetul personal epuizat. Nu au bani nici la saltea, nici în produse de economisire. Și tocmai acest lucru îi face extrem de vulnerabili, pentru că mulți au și datorii mari.

Potrivit studiului, 13 la sută dintre români se confruntă cu probleme financiare majore, iar aproape 40 la sută întâmpină dificultăți financiare în viața de zi cu zi. Îngrijorător este însă faptul că 39% dintre respondenți au afirmat că nu sunt interesați să primească informații gratuite despre concepte și noțiuni financiare.

Salvarea pentru mulți ar fi putut veni din banii economisiți. Doar că puțini sunt cei care știu că un ban pus deoparte e un colac de salvare în zilele negre. Un studiu recent privind Bunăstarea financiară și alfabetizarea financiară în România, realizat de Institutul de Economie Mondială din cadrul Academiei Române, arată că România are cel mai redus nivel de alfabetizare economică din Europa. Doar 8% din populație are cunoștințe financiare elementare.

De anul viitor va fi introdusă în școli educația financiară, informații care sunt disponibile copiilor în acest moment doar în anumite școli private.

Comparativ cu cercetări similare din alte state, diferențele sunt majore. De exemplu, în Germania 53% este nivelul de alfabetizare financiară, în Țările de Jos 45%, iar în Austria 33%.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

China crește exporturile. Economia din întreaga lume se zdruncină

Analiza. Europa vs Statele Unite. Care economie este mai performantă