Românii se mobilizează pentru a sprijini refugiaţii. Cristina Chinole: ”Bunicii materni au fugit de două ori din Ucraina. Nu știi niciodată cum se schimbă istoria”

Refugiaţi
Refugiaţi
24 februarie 2022, 13:38

Cristina Chinole este unul dintre oamenii cu memoria războiului. În familia sa, bunicii din partea mamei, povestește Chinole, au plecat de două ori din Ținutul Herța, un teritoriu care a aparținut Principatului Moldovei, iar apoi României până în anul 1940, când trupele sovietice l-au ocupat. Deși potrivit anexei secrete a tratatului de neagresiune sovieto-german de la 1939, Uniunea Sovietică nu pretindea decât ocuparea Basarabiei, rușii au ocupat teritoriul care a fost dat Ucrainei sovietice.

”Bunicii de pe mamă s-au refugiat din ținuturile ocupate din Herța. S-au refugiat de două ori. Mama era copil mic când au venit în al doilea refugiu. Au plecat într-o oră doar cu hainele de pe ei, niște perne, niște pături și o sticlă de ulei, că atâta i-au lăsat rușii să-și ia. Și i-au lăsat să-și ia caii. Au plecat cu patru copii mici, au venit în România, iar aici a fost îngrozitor pentru că și România era după război, într-o sărăcie cumplită. Asta se poate repeta, pentru că noi suntem în pragul unei crize economice. Românii nu sunt foarte avuți și în momentul în care vor veni refugiații, căci vor veni și la noi, nu vom fi pregătiți. ”, povestește Cristina Chinole, care acum conduce un ONG, Asociația ”Femeilor și Familiilor din Mediul Rural”.

Când a văzut dimineață că trupele rusești au invadat Ucraina, iar oamenii vor fi nevoiți să fugă din nou din calea războiului, Cristina Chinole nu a putut sta deoparte. ”De dimineață sunt pe telefoane. Ne organizăm să colectăm haine, produse neperisabile, mâncare, produse de igienă. Sunt produse de primă necesitate. Încercăm să luăm legătura cu școlile pentru că prin ele putem organiza și mobiliza lumea”, spune Cristina Chinole, care mobilizează pentru acest proiect voluntari din județele Iași, Botoșani, Suceava și Vaslui, unde este foarte probabil să ajungă refugiații ucraineni.

Nu suntem pregătiți nici mental, pentru că lumea nu e conștientă că trebuie să ne mobilizăm cu toții, nu trebuie să mai stăm că face Guvernul”, mărturisește Chinole, care spune în același timp că prin Moldova a văzut oameni care au început să cumpere lucruri neperisabile, conserve, fasole, orez, ulei, pentru că își amintesc vremurile războiului și nu vor să fie luați prin surprindere.

”Mama ne spune mereu să avem la noi lucruri pe care să le luăm repede cu noi dacă este să plecăm: actele, ceva bani, actele copiilor, ale casei, pe care să le înhați și să pleci. Nu știi niciodată cum se schimbă istoria și din păcate lucrurile astea se pot întâmpla și acuma. Războiul e aproape de noi, e aici la graniță”, spune ea.

Nimic nu e greu, doar războiul este

Precum Cristina, alți activiști, afaceriști, profesioniști s-au mobilizat în mediul online pentru a ajuta.

Sorin Simon, fost jurnalist la rândul său, acum antreprenor și activist care militează pentru Autostrada A8, a anunțat pe contul său de Facebook că își pune casa la dispoziție pentru refugiați. ”Îmi amintesc din timpul crizei din 2008 o istorie personală care m-a marcat. Nu mai aveam bani să suport rata apartamentului, cu o sumă enormă, și am vrut să îl vând. A venit atunci un basarabean să îl cumpere. Nu m-am înțeles cu el, dar i-am spus că sunt vremuri grele, că trebuie să îl vând și fiecare trebuie să facă ce poate. Și atunci îmi spune: Nu, nu sunt vremuri grele. Război să nu fie. Mi-am amintit de conversația asta de multe ori. Așa și acum. Nimic nu e greu. Dar războiul este”, mărturisește Sorin Simon, care va mobiliza la rândul său alți prieteni pentru a-i ajuta pe refugiați.

”Sunt născut de Ziua Drepturilor Omului. Nu putem sta deoparte”, mai spune el.

,  

”Haideți să organizăm această emoție. Mutatul cu cortul pe graniță nu ajută. De la 6 dimineața vorbesc la telefon cu oameni entuziaști care vor să contribuie cu ce pot ca să sprijine vecinii ucrainieni, care vor să ajute, dar și cu directori de Cruce Roșie care au deja un manual de intervenție și știu exact ce și cum să facă în crize umanitare. Dacă vor fi ucrainieni care vor fugi din țara lor, vor avea firește nevoie de sprijin diversificat și Crucea Roșie pregătește acum instrumente de comunicare și organizare de resurse”, a scris pe Facebook Cristina Atanasiu, fost secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și co-fondator al Asociației ”O țară ca afară”.

.

Pe Facebook mobilizarea începe deja să crească. Oamenii care vor să ajute s-au adunat într-un grup dedicat: Uniți pentru Ucraina, administrat de europarlamentarul USR, Vlad Gheorghe. Grupul, potrivit descrierii, este destinat voluntarilor, donatorilor, tuturor celor care vor să se implice să-i ajutăm pe vecinii noștri din Ucraina afectați de eventuala agresiune a Rusiei, și are deja aproape 1.000 de membri.

Activistul Marian Rădună adună de asemenea resurse în jurul său. Rădună a anunțat că la Suceava, afaceristul Stefan Mandachi pregătește o parte din camerele unui hotel, dar și case și apartamente, pentru a primi ucrainenii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite