Românii se întorc în biblioteci. Care sunt orașele fruntașe la lectură

15 ianuarie 2023, 08:10

Dragostea pentru citit a românilor nu poate fi pusă la îndoială, în ciuda clasamentelor europene care plasează România printre codașe la acest capitol. Când viața e tot mai scumpă, oamenii au găsit totuși o alternativă la prețurile mari ale cărților: bibliotecile.

Biblioteca Metropolitană București are 30 de filiale în toate sectoarele și peste un milion de cărți. Toate serviciile sunt gratuite și lunar sunt împrumutate aproape 20.000 de volume. Există și o facilitate deosebită pentru cititori: este singura din București care împrumută carte acasă.

Foarte interesant e clasamentul lecturii în România. Pe ultimele locuri se afla județele Harghita, Covasna și Ialomița.

Laura Țeposu, director executiv librărie online Brașov: „Orașele fruntașe la citit sunt cu putere mare de cumpărare: București, Cluj, Brașov, Timișoara, Constanța. Cartea în limba engleză a luat avânt. La noi a avut o creștere de 70%, față de anul 2021. Sunt tot mai mulți tineri, în special, interesați să citească cărțile în direct, pentru a evita filtrul traducătorului.”

Mihaela Simina e absolventă de Istorie și autoare a șase cărți: „Eu cred că este imposibil să fii doar scriitor în România. Este o activitate pe care o faci din plăcere.”

Anca Eftime Penescu a deschis în 2012 prima editură din România dedicată exclusiv copiilor și tinerilor. Scoate în fiecare an între 20 și 30 de titluri, cu tiraje de minimum 3.000 de exemplare.

„Când stabilești un preț la o carte trebuie să fii foarte atent. Și noi ne uităm la puterea de cumpărare. Ne gândim tot timpul că un om care este într-o situație grea, primul lucru la care renunță este cartea”, spune Anca Eftime Penescu.

O mare problemă pentru edituri este prețul hârtiei, care a crescut cu aproape 15%.

CITIȚI ȘI:

15 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale şi ziua lui Mihai Eminescu

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite