Românii, pregătiți pentru situații de urgență. Specialiștii ISU îi vor învăţa pe oameni cum să reacţioneze până ajung pompierii

România are primul simulator pentru instruirea populației în caz de incendii sau cutremur. Este un centru mobil care va străbate țara pentru ca românii să învețe cum să reacționeze în situații de urgență. Acesta permite simularea mai multor scenarii, folosind flăcări digitale, tehnologii de recunoaştere a pericolelor şi efecte multimedia.

31 Martie 2021, 09:58 (actualizat 31 Martie 2021, 09:59) Știrile TVR |
Romanii, pregatiti pentru situatii de urgenta
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Specialiștii ISU îi vor învăţa pe oameni cum să reacţioneze într-o situație de urgenţă, prin scenarii cât mai apropiate de realitate.

Centrul mobil de instruire este construit pe structura unui tir și este dotat cu echipamente inteligente care pot simula diverse situații de urgență, incendii sau chiar cutremur.

De multe ori se întâmplă să acţionăm greşit, de exemplu, în cazul unui incendiu izbucnit în locuinţă, avertizează specialiștii.

Cristian Căldăraru, instructor de prim ajutor IGSU: “Reacția generala din păcate este aceea de a veni și a da cu ap[, reacția corect[ este doar să scot din priz[ și atât”.

Centrul mobil cuprinde trei zone de simulare a situaţiilor de urgenţă, iar scenariile sunt adaptate vârstei participanților. Instruirea durează 30 minute.

Raed Arafat, șeful DSU: “Simulatorul din este unul destinat instruirii populației dar și a copiilor pe modul în care să acționeze în diferite situații de urgență la domiciliu, cum să acționeze, cum să anunțe 112. Suntem convinși că toate greșelile care se fac până sosesc pompierii vor scădea semnifictaiv sau nu vor mai exista, dacă oameneii sunt expuși la o astfel de pregătire”.

Centrul mobil de instruire a populaţiei realizat în Olanda a costat peste 400 mii de euro, o parte din bani fiind din donații. Va fi amplasat la Cluj-Napoca, iar de acolo va însoţi caravana “Fii pregătit”, în oraşele din ţară.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 7°C
IASI 3°C 6°C
CLUJ 4°C 8°C
CONSTANTA 11°C 14°C
CRAIOVA 8°C 7°C
BRASOV 7°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI