Românii pot obține certificatul digital COVID. 340.020 de certificate au fost generate în 12 ore de la lansarea platformei

1 iulie 2021, 07:55

În primul sfert de oră de la deschiderea platformei, 15 mii de oameni și-au descărcat certificatele digitale, iar până la prânz 170 de mii de persoane obținuseră online certificatul verde. Platforma nu a avut nicio eroare.

Un număr de 340.020 de certificate digitale au fost generate în cele 12 ore de când a fost lansată platforma certificat-covid.gov.ro, a anunţat, joi seară, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu, vicepreşedinte al CNCAV.

„Asta înseamnă că 28.335 de români şi-au generat documentul european în fiecare oră. Asta înseamnă peste 470 de certificate eliberate în fiecare minut”, a scris Baciu pe pagina sa de Facebook.

Conform vicepreşedintelui CNCAV, peste 97,28% sunt certificate COVID care atesta vaccinarea, restul de 2,72% reprezintă certificate COVID de recuperare şi test negativ.

Pentru polițiștii de frontieră a fost prima zi în care le-au verificat celor care au intrat în România certificatele digitale.

Certificatul digital poate fi eliberat pentru persoanele care au o schemă de vaccin completă, au trecut prin boală sau au făcut un test care a ieșit negativ. Certificatul eliberat pentru vaccinare e valabil până în iunie 2022.

Timp de 6 săptămâni certificatul verde nu e obligatoriu. E o perioada de tranziție, așa că mulți turiști au aflat în vama Giurgiu de la polițiști de noul document.

Medicii de familie și specialiștii DSP ar trebui să îi ajute pe cei care nu reușesc să descarce certificatul de pe platformă.

Certificatul digital vă permite să circulați fără restricții în țările UE, iar dacă nu vă descurcați cu platforma STS puteți suna la numărul 021.414.44.25.

ACTUALIZARE: Peste 170.000 de certificate digitale UE privind COVID au fost generate, joi, până la ora 12,00, iar în primele 15 minute de la lansarea portalului web https://certificat-covid.gov.ro aproape 15.000 de persoane au obţinut un astfel de certificat, informează Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).

Conform STS, datele statistice se prezintă după cum urmează:

* ora 08,25 – 11.000 certificate

* ora 09,10 – 39.500 certificate

* ora 10,10 – 83.705 certificate

* ora 11,10 – 127.168 certificate

* ora 12,10 – 170.882 certificate

La patru ore de la lansarea platformei, au fost generate certificate, pe categorii, după cum urmează:

* certificate de vaccinare: 162.024

* certificate de testare: 4.522

* certificate de vindecare: 4.336

_________________________________________________

Românii care vor un certificat pentru a călători în siguranţă pe timpul pandemiei de COVID-19 vor avea la dispoziţie, de astăzi, platforma https://certificat-covid.gov.ro. Ne facem un cont cu o adresă de email și vom primi un link pentru a verifică dacă suntem cine pretindem că suntem. Apoi vom fi direcționați și aplicația va genera certificatul electronic ce conține un cod QR. Acest cod urmează a fi scanat la punctele de trecere a frontierei.

La intrarea în orice stat membru al Uniunii Europene, certificatul poate fi prezentat atât în format digital, pe un dispozitiv mobil, cât și tipărit pe hârtie. Pentru persoanele care nu au acces la internet, există posibilitatea că aceste certificate să poată fi descărcate cu ajutorul medicului de familie sau al direcției de sănătate publică din județ.

Timpul de generare a certificatului poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcție de numărul de solicitări. STS atenționează că Este de preferat că certificatele de vaccinare să fie solicitate cu cel puțîn 5 zile înainte de utilizare, iar cele de testare cu cel puțin 12 sau 48 de ore. Certificatele de vaccinare sunt valabile până la data de 30 iunie 2022. Ioana Mihăilă, ministrul sănătăţii, a explicat la tema zilei procedura.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă