Românii nu prea merg la stomatolog. 30% dintre părinţi nu şi-au dus niciodată copiii la dentist

7 martie 2019, 11:59

Aproximativ un euro pe an. Atât a valorat pentru stat, în 2018, zâmbetul sănătos al fiecărui român. Stomatologii spun că banii nu ajung nici măcar pentru serviciile minimale în caz de urgenţă. În plus, plafonul primit lunar de fiecare dentist de la Casa de Asigurări şi care nu depăşeşte în unele cazuri 1.800 de lei se termină după două zile.

„Este foarte important, mai ales pentru stomatologie, ca plafonul să aparţină pacientului. Să fie ţinut şi gestionat de către pacient şi nu de către instituţiile medicale, astfel încât pacientul să aibă libertatea de a alege”, spune Ionuţ Leahu, medic stomatolog.

Cu frica de stomatolog şi gândul că serviciile unui cabinet privat sunt scumpe, doar 6 din 10 români au ajuns anul trecut măcar o dată la dentist. Asta în condiţiile în care medicii spun că peste 90% dintre conaţionali au probleme cu dinţii. Grav este că o treime dintre părinţi nu şi-au dus nici măcar o dată copiii la stomatolog, iar alţi 20% dintre români declară că nici nu vor merge vreodată la dentist, arată un sondaj efectuat la începutul anului.

„Dacă surprindem problemele dentare din timp, tratamentul nu mai este atât de scump”, precizează Irina Gavriluţ, dentist.

În 2017, la nivel naţional, doar 32 de cabinete stomatologice de stat mai aveau grijă de sănătatea zâmbetului fiecărui roman. Cu peste 2.200 mai puţine faţă de 2010, arată datele INS. A crescut, în schimb, numărul cabinetelor private, însă doar 20 % dintre dentiştii care activează în acest sector au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite