Românii nimănui. Volohii din Ucraina trăiesc uitați de lume, în sărăcie

Există şi români care nu își cunosc cu adevărat rădăcinile. Trăiesc într-o comunitate uitată de lume, parcă a nimănui. Unde este una dintre aceste comunități, aflam de la Raluca Ghiță, în materialul video.

26 Iulie 2018, 10:26 (actualizat 26 Iulie 2018, 11:10) |
Românii nimănui
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

La 100 de km de graniţa Poloniei și a Ungariei și la aproape 150 de km de Sighetu Marmaţiei trăiesc volohii din Ucraina.

Ei vorbesc o limbă română arhaică, greu de înțeles pentru noi. Când ajungi în satele volohilor din Ucraina, observi că această comunitate este ruptă de celelalte.

Ei își duc veacul într-o sărăcie lucie, in izolare și ignoranță.

În raionul Pereci, în localitățile Muncaci sau Poroșcovo, aproape toate familiile de volohi au cel puţin 10 copii, iar  bunicile au și câte 100 de nepoţi.

Oamenii trăiesc la limita subzistenței, bărbații sunt mai mult plecați la muncă, iar copiii se cresc practic unul pe celalalt.

Puțini dintre ei merg la școală, unde învaţă în ucraineană, pentru că şcolile româneşti lipsesc cu desăvârșire.

Nimeni nu știe cu exactitate cum s-au format aceste comunități, cum au ajuns pe meleagurile ucrainene și cum de vorbesc limba română. Cercetătorii ucraineni i-au ignorat în studiile lor și i-au catalogat drept țigani albi.

Cert e că oamenii își duc traiul într-o sărăcie lucie, în case dărăpănate și trăiesc în lumea lor. În ultimii ani, către comunitățile de volohi au ajuns ajutoare din Maramureș, în special abecedare și cărți pentru copii.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 11°C
IASI 5°C 12°C
CLUJ 8°C 9°C
CONSTANTA 6°C 6°C
CRAIOVA 11°C 13°C
BRASOV 5°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI