Românii și risipa alimentară de sărbători. Gesturi simple care ne ajută să nu mai aruncăm mâncarea

Un sfert din mâncarea gătită în această perioadă ajunge la gunoi. Iar asta nu înseamnă doar bani aruncați pe fereastră, ci și otrăvirea mediului înconjurător. La fiecare kilogram de alimente aruncat sunt eliberate în atmosferă 4,5 kilograme de dioxid de carbon. Risipa alimentară poate fi redusă prin gesturi simple, cum ar fi să le oferim invitaților mâncare la pachet.

23 Aprilie 2022, 19:02 (actualizat 23 Aprilie 2022, 21:35) Știrile TVR |

În fiecare zi de sărbătoare, cantitatea de mâncare care merge la gunoi este mai mare decât într-o zi obișnuită. Studiile arată că un sfert din ce gătim în aceasta perioadă este aruncat.

Sociologii pun acest fenomen pe seama anilor de comunism, atunci când rafturile magazinelor erau goale. Risipa alimentară ne afectează nu doar bugetul, ci și mediul în care trăim. Tot ce trebuie sa facem este să cumpărăm atât cât ne trebuie și să gătim pentru câte persoane avem invitate la masă.

Elena, de exemplu, este gazdă pentru 12 persoane în prima zi de Paște și am găsit-o în bucătărie. Ea strânge resturile care rămân într-o găleată și apoi le transformă în îngrășământ. Soluții există și dacă am gătit mai mult decât era cazul.

Până în 2025 România alături de celelalte țări membre UE trebuie să reducă risipa alimentară cu 30%.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 35°C 34°C
IASI 34°C 32°C
CLUJ 33°C 34°C
CONSTANTA 27°C 27°C
CRAIOVA 34°C 33°C
BRASOV 29°C 30°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI