Românii fac economii mai mari de teama noilor valuri ale pandemiei

27 noiembrie 2021, 19:21

Depozitele populaţiei şi ale firmelor au urcat la peste 90 de miliarde de euro la sfârşitul lunii octombrie şi sunt în creştere faţă de perioada similară anului trecut, arată cele mai noi date ale Băncii Naţionale.

Cel mai mult au crescut depozitele în valută, cu 14,8%, faţă de toamna trecută. Şi depozitele în lei s-au majorat cu 12,6%.

Cheltuielile mai mari anunţate pentru la iarnă şi posibilul val 5 la pandemiei sunt alte motive pentru care românii sunt mai chibzuiţi.

Economiştii recomandă să comparăm ofertele băncilor dacă vrem să depunem banii într-un cont cu dobândă. Dobânzile la depozitele în lei sunt acum chiar şi de două ori mai mici decât rata inflaţiei. De exemplu, dacă depunem 5.000 de lei într-un depozit pe un an, putem câştiga cel mult 162 de lei, sau putem pierde 56 de lei, în funcţie de bancă, arată calculele analiştilor financiari.

Şi la depozitele în valută, cu scadenţă la un an, dacă depunem, 1.000 de euro, la dobânzile şi comisioanele actuale, câştigul maxim poate fi de 4,5 euro, iar pierderea maximă de 36 de euro, mai arată calculele economiştilor.

Aceştia recomandă şi alte instrumente de economisire cu dobânzi mai mari cum sunt fondurile de pensii sau investiţiile în dezvoltarea personală.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite