Românii fac abuz de antibiotice, chiar în spitale. Țara noastră este pe locul 4 la consum în Uniunea Europeană

21 noiembrie 2017, 15:02

Anul trecut, românii au luat ceva mai puţine antibiotice. În comunitate, consumul a scăzut cu aproximativ 10 procente. De pe locul doi în UE la acest capitol, am coborât pe locul patru – după Grecia, Cipru şi Italia. Dar situaţia e tot gravă. Iar în spitale e şi mai rău. Datele preliminare ale unui studiu realizat anul acesta în peste o sută de unităţi medicale arată că aproape jumătate dintre pacienţii internaţi primeau antibiotice, în ziua verificării. Media europeană este de 35 la sută.

În spitale, din păcate, continuă să fie prescrise multe antibiotice şi de multe ori sunt prescrise de la început antibiotice de rezervă sau de salvare, care ar trebui utilizate în ultimă instanţă.

De la an la an, sunt mai mai multe infecţii cu Clostridium Difficile. În acelaşi timp, în spitale, medicii prescriu foarte multe cefalosporine şi chinolone, exact antibioticele care induc infecţiile.

S-au tot înmulţit bacteriile care cauzează infecţii extrem de grave, super-rezistente. România e deja fruntaşă în Europa. În ultimul an, am urcat în top, cu tulpinile multirezistente de Acinetobacter multirezistent. Sunt şi tot mai mulţi enterococii rezistenţi, care se transmit mai ales din cauza nerespectării regulilor de igienă, în spitale.

Ca orice germene, în mediul spitalicesc, mâna personalului este, de regulă, cel mai bun vehicul. Echipamentul medical folosit la mai mulţi pacienţi, mediul spitalicesc, obiectele din jurul pacientului pot să găzduiască pentru o vreme repsectivii microbi.

Pacienţii pot avea pe corp germeni rezistenţi, care nu necesită tratament dacă nu există semne de infecţie, spun experţii. Ar trebui însă izolaţi, pentru ca bacteriile să nu-i atace pe cei cu imunitatea scăzută.

Şi cei depistaţi cu infecţii trebuie trataţi în saloane separate, cu personal care să nu treacă pe la toată lumea.

România este însă pe ultimul loc în Europa, în privinţa saloanelor individuale. Şi prea puţine infecţii sunt raportate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite