Românii din Valencia vor avea o biserică monument istoric din secolul al XV-lea

Românii vor avea o biserică monument istoric din secolul al XV-lea în Valencia
Românii vor avea o biserică monument istoric din secolul al XV-lea în Valencia
7 septembrie 2020, 09:54

Biserica urmează să fie renovată de membrii comunității românești și de către  parohie, devenind un lăcăș de cult ce va aparține pentru perioada concesiunii credincioșilor ortodocși și nu numai. Biserica este considerată monument istoric, românilor revenindu-le sarcina să o renoveze și să o întrețină pe toată durata concesiunii.

“Acest acord este un pas foarte important pentru românii din Valencia, pentru că vom avea o biserica, nu un spațiu renovat și transformat într-un lăcăș de cult. Îl vom avea pentru 50 de ani, nu vom mai plăti chirie și va fi în scurt timp un loc minunat pentru rugăciune“, a declarat părintele Gabriel Cojocaru, coordonatorul proiectului.

Conform proiectelor deja depuse pentru aprobare către  autoritățile spaniole, biserica va fi gata în aproximativ 6 luni de la obținerea avizelor, în funcție și de susținerea comunității și a credincioșilor ortodocși din țară. În exterior va fi refăcut acoperișul iar în interior vor fi restaurați pereții și  decorați cu artă bizantin – ortodoxă. Pictorul coordonator va fi cunoscutul pictor român stabilit în zona Valenciei, Augustin Ghebaru,  renumit și pentru pictura altor lăcășuri de cult importante din Spania, fiind solicitat inclusiv de către  bisericile catolice spaniole.

Preotul Gabriel Cojocaru  slujește în Spania de peste 17 ani și spune că Biserica este a doua casă pentru români, acolo unde vin să se roage pentru mai bine, pentru a se căsători, boteza copiii sau petrece pe ultimul drum pe cei care pleacă dintre noi.

“Sper ca românii din Valencia să mă susțină și să fie alături de mine, deoarece toate costurile de renovare trebuie susținute de parohie și comunitatea românească”, spune părintele Cojocaru.

Întrebat ce ar transmite românilor care trec prin momente mai dificile în urmă restriciilor din timpul pandemiei, părintele spune că “Nu trebuie să ne peirdem nădejdea și credința. Prin biserica și-au găsit mulți români locuri de muncă, relaționând între ei. Aici s-au cunoscut unii cu alții și s-au ajutat. Tot aici Dumnezeu îi ascultă prin rugăciune și îi ajută.”

Pentru cei care doresc să sprijine deschiderea bisericii ortodoxe românești din Valencia, pot afla amănunte pe adresa de email [email protected]

Autor:  Răzvan Nicolescu

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă