Românii din străinătate votează în două zile, sâmbătă și duminică. Votul a început deja în Noua Zeelandă

A început deja votul pentru românii din străinătate.În urmă cu puțin timp s-au deschis primele secții din Noua Zeelandă. În diaspora se votează două zile, în condiții de pandemie. Se poate vota chiar și în statele cu restricții de circulație, cu documente speciale puse la dispoziție de ambasade, pe Internet. Românii din străinătate au putut vota și prin corespondență, dar mai puțin de 40 de mii au solicitat acest lucru.

04 Decembrie 2020, 20:36 |
Vot in strainatate
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În străinătate se va vota la alegerile parlamentare sâmbăta și duminică, în 748 de secții, cu peste 300 mai multe față de 2016. În toate se vor respecta măsurile de protecție sanitară și regulile impuse în țările respective. Românii cu domiciliul sau reședința în străinătate vor putea vota și în țările și zonele unde pandemia a adus restricții de circulație.

În Europa sunt restricții de circulație chiar în țările unde trăiesc cei mai mulți români: Italia, Spania și Franța.

În Franța, deplasările sunt restricționate din cauza crizei sanitare. Românii care vin să voteze trebuie să completeze declarația de deplasare emisă de autoritățile franceze și să bifeze căsuța cu numărul 7. Ca măsură suplimentară, Ambasada României pune la dispoziție și un document special care poate veni în sprijinul alegătorilor. Ambele se găsesc pe adresa de internet a Ambasadei României la Paris.

În Spania, peste 665 de mii de români ar trebui să își aleagă viitorii deputați și senatori de diaspora. Dintre aceștia, peste 3000 au optat pentru votul prin corespondență. Toți ceilalți au la dispoziție 140 de secții de votare distribuite în absolut toate provinciile Spaniei. Astfel încât cei mai mulți nu vor fi afectați de restricțiile de mobilitate impuse în acest moment doar pentru a trece dintr-o regiune în alta. Excepția este Madridul, unde continuă să fie izolate 18 zone sanitare care afectează capitala și alte 12 municipii.

Toate secțiile din străinătate se deschid la ora locală 7.00 și se închid la ora 21.00. Românii cu reședință în străinătate pot vota pe baza unui act de identitate și a unui document care să ateste că locuiesc acolo, iar cei care au domiciliul în afara tării se vor prezenta la vot cu pașaportul românesc în care este menționat domiciliul. Documentele sunt valabile în original, copie sau în format electronic, cu excepția actului de identitate care trebuie prezentat în original. Se poate vota și cu acte care au expirat în perioada martie-noiembrie în acest an.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ALEGERI PARLAMENTARE 2020
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 10°C
IASI 1°C 7°C
CLUJ 0°C 1°C
CONSTANTA 2°C 7°C
CRAIOVA 4°C 8°C
BRASOV -1°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI