Românii din Italia intră cu succes în politică. Paul Vatamanu şi Gabriela Bulai, votaţi consilieri

4 august 2022, 20:35

Azzano Decimo, o localitate din Pordenone, cu 15.000 de locuitori. Pe străzile comunei se observă cu ușurință indicatoarele care duc la firma unui român.

Paul Vatamanu realizează acoperișuri pentru construcții civile și industriale și este un nume cunoscut în regiune. Pe lângă afacerea prosperă, este consilier local din 2017, iar în această vară, susținut de partidul Forza Italia, a obținut un nou mandat și a fost numit președintele consiliului comunal.

Paul Vatamanu s-a născut în comuna Doljești, din Roman, într-o familie cu șase frați. În urmă cu 27 de ani a decis să plece la muncă în Italia, la un verișor.

Acum are 20 de angajați, iar de administrarea firmei se ocupă împreună cu soția.

Politica spune că o are în sânge, pentru că străbunicul său a fost primar la Doljești în perioada interbelică.

La doar câțiva kilometri, în Prata di Pordenone, Gabriela Bulai a obținut primul ei mandat de consilier, într-o localitate în care noul primar este o tânără de 35 de ani.

Gabriela este din Roman, are o fată pe care a crescut-o singură, și a venit în Italia în urmă cu 17 ani.

A fost bonă, a făcut apoi un curs de patiser și a lucrat la o companie germană de produse sanitare, până și-a deschis propria firmă, în același domeniu. Deși în România era contabil, pentru a-i fi recunoscute studiile în Italia, a dat examenul de absolvire a școlii generale.

De câțiva ani face parte din partidul Lega Nord, iar acum urmează un curs de politică la Milano.

Românii au început să aibă un cuvânt greu de spus în politica din Italia. Însă nu se știe cu exactitate numărul celor care fac parte din consiliile locale. Pentru că în Italia este acceptată dubla cetățenie, unii români candidează ca cetățeni italieni și astfel nu există o evidență a celor care au câștigat un mandat la alegeri.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite