Drumul micilor spre grătar începe cu o săptămână înainte de minivacanţa de 1 Mai. Carnea de porc şi de vită e pregătită în abatoare şi, de acolo, ajunge în măcelării. Pentru ca micul să sfârâie pe grătar, carnea trebuie ţinută la maturat cel puţin două zile. Măcelarii din toată țara se aşteaptă să vândă, în această perioadă, 30 de milioane de mici.
Grătarele încep să sfârâie la fiecare început de primăvară. Iar de 1 Mai toată lumea petrece la un mic. Secretul celor mai gustoşi mici începe însă în măcelărie.
Lângă Timișoara se muncește la foc continuu. Carnea de porc și vită e tocată, iar apoi amestecată cu mirodenii speciale. Din mâinile măcelarilor ies câteva sute de mititei pe oră.
Abatoarele și fermele din toată ţara trimit acum carnea tranşată măcelarilor. Cele mai multe comenzi sunt pentru Bucureşti.
Cel puțin două zile trebuie să stea carnea la maturat înainte să fie modelați micii.
Sunt clienţi care preferă să cumpere micii direct de la sursă. Dar cea mai mare cantitate intră la vânzare în zilele următoare.
La final, micii ajung pe rafturile magazinelor. Într-o singură zi, de 1 Mai, românii mănâncă mici cât pentru o lună întreagă, apoximativ 1 500 de tone, ceea ce înseamnă, în medie, 30 de milioane de mititei.
O caserolă cu 16 mici se vinde, în medie, cu 14 lei. Iar minivacanţa de 1 Mai, minivacanţa micilor, înseamnă patru zile libere.