Românii caută soluţii pentru a-şi confecţiona măşti

Românii caută soluţii pentru a-şi confecţiona măşti
Românii caută soluţii pentru a-şi confecţiona măşti
7 aprilie 2020, 15:06

Silviu Gurlui este conferențiar la Catedra de Fizică de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi coordonatorul grupul de cercetători.  El recomandă românilor realizarea măștilor din anumite materiale aflate la îndemâna oricui, cum ar fi celofibra laminata, de tipul celei folosite la filtrele pentru aspiratoare. Filtrele tip disc, de exemplu (făcute din șervețele demachiante) nu întrunesc calitățile necesare pentru a împiedica pătrunderea virusului, chiar dacă sunt folosite două straturi, deoarece au doar 70% grad de reținere al particulelor de 0.3 micrometri.

Profesorul Silviu Gurlui spune că a inițiat această cercetare ca voluntar, deoarece în România, în prezent, măștile chirurgicale sunt aproape imposibil de găsit în farmacii sau la distribuitori. După mai multe teste făcute în laborator, profesorul Silviu Gurlui  are şi primele rezultate. “Recomand ca măștile să fie lucrate din material de bumbac sau  din cânepa, dar contează foarte mult textura lor şi, evident, grosimea. Recomand românilor să evite materialele din poliester şi materialele sintetice”.

Cercetătorul recomandă prudență celor care  sunt alergici la anumiți compuși din aceste material. El a mai indicat ca soluție de avarie pentru confecționarea măștilor, filtrele de hârtie, din prosoape  de  bucatarie. Pentru ca acestea să fie cât de cât eficiente, cercetătorul ne îndeamnă să suprapunem mai multe straturi, deoarece un singur strat ofera doar 54% protecție.

Autor: Cristina Țilică

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite