Românii care vor să planteze păduri pot primi fonduri nerambursabile de la stat

Sute de mii de hectare defrişate ilegal. Lucrări de plantare puţine şi făcute de mântuială. Acesta e bilanţul acţiunilor prin care România îşi pierde “aurul verde”. Acum, autorităţile vor să refacă fondul forestier cu bani europeni. De luni, proprietarii de terenuri care vor să planteze păduri pot cere ajutor financiar de la stat. Bugetul total disponibil e de 50 de milioane de euro.

16 August 2017, 20:02 |
Fonduri UE pentru împădurirea terenurilor
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Românii care vor să planteze păduri pe terenurile lor pot primi până la 7 milioane de euro pe proiect, fonduri nerambursabile de la stat. Luni, Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură va lansa a doua sesiune a programului "Prima împîdurire", cu un buget total de 50 de milioane de euro.

Prin acest program, autorităţile speră să rezolve parţial problemele fondului forestier.

În România, dupa 1990, au fost defrișate ilegal sute de mii de hectare de pădure. Iar multe dintre lucrările de împădurire au fost abandonate din cauza lipsei banilor. Este cazul comunei bistrițene Sânmihaiu de Câmpie.

Banii din programul guvernamental pot fi folosiţi şi pentru înființarea de perdele forestiere, necesare mai ales pentru combaterea fenomenelor meteo extreme.

În prima sesiune a programului guvernamental, din primăvară, 34 de proprietari de terenuri au primit finanțare totală de 6,5 milioane de euro. Aproape 500 de hectare au fost plantate cu arbori şi arbuşti. În prezent, în România, pădurile mai acoperă doar 28,3% din suprafața țării, sub media europeană de peste 35%.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 13°C
IASI 11°C 10°C
CLUJ 8°C 10°C
CONSTANTA 6°C 8°C
CRAIOVA 12°C 15°C
BRASOV 8°C 9°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI