Românii care muncesc în străinătate trimit bani acasă. Sumele sunt însă mult mai mici decât în urmă cu zece ani

14 noiembrie 2019, 12:04

Doamna Anuţa Rus şi soţul ei au muncit 14 ani în străinătate. Din banii adunaţi şi-au ridicat o casă impunătoare pentru întreaga familie în satul bistriţean Rebra.

Anul trecut, românii din străinătate au trimis în țară aproape trei miliarde de euro. Mai mulți decât în 2017, dar mai puțini decât în urmă cu zece ani. Iar România continuă să rămână în topul țărilor care primesc sume importante de la diaspora este pe locul doi, după Portugalia.

Dacă aruncăm o privire pe ultimii cinci ani observăm că, de la an la an, românii au trimis în ţară tot mai mulţi bani. Însă, chiar şi aşa, nimic nu se poate compara cu ceea ce se întâmpla, spre exemplu, acum un deceniu. În 2008 – 2009, românii care muncesc în străinătate trimiteau în țară chiar și șase sau şapte miliarde de euro.

Analiștii financiari estimează că anul trecut va fi depășit pragul de trei miliarde de euro. Dar totul depinde de situația economică a întregii Europe. Germania se teme deja de recesiune, iar Italia şi Spania au probleme cu creşterea economică.

Românii nu mai trimit sume atât de mari în țară pentru că multe familii s-au stabilit în străinătate și, cel puțin pe moment, nu se mai gândesc la un viitor în România.

Potrivit datelor Eurostat, din 2007 încoace, românii care lucrează în străinătate au trimis în țară peste 35 de miliarde de euro. Cifra cuprinde doar tranzacțiile făcute prin bănci, nu și sumele cash aduse de oameni.

BANI TRIMIŞI ACASĂ DE EUROPENI

Portugalia – 3,60 miliarde euro

România – 2,97 miliarde euro

Polonia – 2,92 miliarde euro

(Sursa: Eurostat)

BANI TRIMIŞI ACASĂ DE ROMÂNI

2015 – 2,17 miliarde euro

2016 – 2,44 miliarde euro

2017 – 2,82 miliarde euro

2018 – 2,97 miliarde euro

(Sursa: Eurostat)

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite