Românii care merg miercuri la medicul de familie ar putea fi nevoiţi să plătească consultaţia. Fiecare cabinet îşi gestionează activitatea

3 ianuarie 2018, 08:34

Comunicat CNAS:

Până la sfârșitul anului 2017, peste 60% din medicii de familie aflați în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate au semnat actele adiționale de prelungire pentru trimestrul I al anului 2018 a contractelor încheiate de furnizorii de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate, iar programul de lucru al caselor a fost prelungit astfel încât să poată fi semnate aceste acte adiţionale, pentru a asigura continuitate în acordarea asistenţei medicale.

„Vom prelungi programul de lucru ori de câte ori va fi necesar și vom acordă toată asistența medicilor de familie pentru ca aceștia să poate semna acordurile de prelungire în timp util” – declară președintele CNAS, Laurențiu Teodor Mihai.

În același timp, CNAS face toate demersurile care țin de atribuțiile instituției pentru menținerea continuităţii asistenței medicale furnizate asiguraților și solicită medicilor de familie maximă responsabilitate faţă de pacienții pe care-i au în îngrijire.

„Din păcate, unii lideri ai organizațiilor profesionale sugerează că pacienții medicilor de familie – vârstnici cu multiple probleme de sănătate, copii, bolnavi cronici – au fost lăsaţi să sufere din cauza unor revendicări ale acestora, cu toate că au fost rezolvate o mare parte din solicitările care ţin de CNAS, iar finanțarea pentru medicina de familie înregistrează cea mai mare creştere alături de asistenţa medicală pentru specialităţi clinice” – afirmă preşedintele CNAS.

„Am încredere în profesionalismul medicilor de familie și am convingerea că majoritatea acestora nu-și vor uita legământul profesional și datoria față de pacienți.” – concluzionează Laurenţiu Teodor Mihai.


40% dintre medicii de familie din ţară nu au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Prin urmare, mulţi medici nu vor mai putea elibera  trimiteri către specialiști și nici rețete compensate. Pot doar să dea rețete simple, pe care bolnavul le va plăti integral.

În Arad și Brăila au semnat toți medicii, în Buzău 98%, în Brașov 73%.

Fiecare cabinet de medicina familiei îşi gestionează activitatea, în aceste condiţii, cum doreşte. Astfel, unele cabinete oferă în această perioadă consultaţii gratuite, altele percep sume nesemnificative, în timp ce altele vor taxa consultaţiile. Am putea scoate din buzunar chiar și 100 de lei.

S-a ajuns în această situaţie după ce negocierile dintre medici şi autorităţi au eşuat.

Casele nu au făcut nicio presiune asupra medicilor de familie, nici nu au cum să facă, este voba de responsabilitate față de pacienți. Nu poți să lași fără rețete compensate pentru că ai niște nemulțumiri. Unele dintre nemulțurmiri s-au rezolvat. Avem o creștere de fonduri”  – purtător de cuvânt CNAS, Augustus Costache.

Doctorii au cerut ca bugetul alocat să ajungă la 10% din Fondul Unic de Asigurari Sociale, de la 5,8% cât e acum.

Colegiul Medicilor îi susține pe medicii de familie.

Ministrul Sănătăţii Florian Bodog a declarat pentru Știrile TVR că Ministerul face tot posibilul pentru a rezolva problemele în ceea ce privește debirocratizarea.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite