Românii care lucrează în străinătate aduc mai puțini bani în țară. Familiile se reunesc peste hotare

28 decembrie 2017, 20:23

Satul Fântânele, județul Galați. Sărbătorile sunt triste aici, ulițele pustii. Majoritatea tinerilor au plecat să lucreze în Italia și nu s-au mai întors nici de Crăciun la casele părintești.

Au raămas baătrânii la Fântânele. Şi depind de banii trimiși de rude din străinătate.

Economiștii au observat un fenomen atipic. În perioada sărbătorilor de iarnă, leul nu s-a apreciat față de euro, ca în alți ani. Din contră, moneda europeană s-a întărit.

Faptul că mulți români și-au adus în Spania toată familia a provocat în ultimii ani o reducere importantă a trimiterilor de bani care rămân astfel în Regat.

Reprezentanșii Băncii Naționale susțin însă că este prea devreme pentru a stabili dacă românii din Diaspora au trimis mai puțini bani în țară. Statisticile oficiale pentru luna decembrie vor fi disponibile la începutul anului viitor.

Noi ce cotăm acum este rezultatul unor tranzacţii interbancare care sunt foarte reduse într-o zi ca cea de astăzi. Multe bănci, multe companii au activităţi mai mici şi în consecinţă e o piaţă puţin adâncă – purtător de cuvânt Banca Națională a României, Dan Suciu.

Romanii din Diaspora au trimis în țară peste 3 miliarde de euro anul trecut. De două ori mai puțin decât în 2008, primul an după aderarea la UE. Peste 2,5 milioane de români sunt înregistrați legal în străinătate. Neoficial, numărul celor plecați în afara țării depășește 4 milioane.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite