Românii care au credite în lei sau euro au deja rate mai mari. Leul se devalorizează în faţa euro

20 septembrie 2017, 20:18

Afectați chiar de la o zi la alta sunt cei cu credite sau afaceri comerciala în euro. Sunt creșteri și pe facturile de telefonie, de exemplu.

Cotaţia BNR s-a apropiat foarte mult de pragul de 4,6 lei pentru un euro, după ce în august a urcat treptat de la de la 4,55 lei la 4,59.

Nivelul actual este cu 14 bani mai mare decât cel înregistrat în urmă cu un an. La o rată de 300 de euro, suma plătită în plus este de 45 de lei.

„Există trei presiuni asupra monedei naționale. În primul rând creșterea inflației, din cauza avansului consumului și  majorării accizei la combustibil. În al doilea rând adâncirea deficitului comercial. Plătim mai mulți euro la importuri decât încasăm la exporturi. Nu în ultimul rând, încrederea investitorilor în economia României scade.” – Iancu Guda, președintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România.

Pe piața creditelor, acum cele mai multe împrumuturi noi sunt în lei.

Ratele lor depind de indicele ROBOR care tot creşte. De la un minim de 0,68% înregistrat în septembrie 2016, ROBOR a urcat la peste 1% în aceste zile.

Pentru un credit Prima Casă de 225.000 lei, echivalentul a 50.000 euro, contractat pe 30 ani, înseamnă o rată mai mare aproape 40 de lei.

În acest an au fost acordate mai multe credite decât în lunile similare din 2016.

Atentie deci: analiștii estimează că euro va ajunge spre 4,7 lei, iar ROBOR spre 2 la sută anul viitor.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite