Românii care au apucat sa iasă joi din Fâșia Gaza vor fi aduși în țară cu o aeronavă militară. O a doua aeronavă a fost trimisă la Cairo, după ce prima s-a defectat

11 noiembrie 2023, 14:11

ACTUALIZARE 19.05 Ca urmare a faptului că echipa tehnică de la bordul aeronavei C-130 Hercules de la Cairo nu a reușit procurarea pe plan local a piesei de schimb pentru remedierea defecțiunii raportate, o aeronavă C-27J Spartan a decolat în urmă cu scurt timp, în jurul orei 18.50, de pe Aeroportul Otopeni cu destinația Cairo, pentru a transporta materialele necesare, transmite Ministerul Apărării Naționale.

Cele două aeronave militare vor decola de la Cairo imediat după remedierea defecțiunii aeronavei Hercules, estimarea sosirii pasagerilor la Otopeni fiind în jurul orei 03.00, mâine dimineață, se arată în informarea transmisă Știrilor TVR.

ACTUALIZARE ORA DE ȘTIRI Aeronava militară a ajuns cu bine la Cairo, însă, în momentul în care ar fi trebuit să se întoarcă în țară, piloții au detectat o defecțiune tehnică, așa că s-a luat decizia ca aeronava să rămână la sol până când problema va putea fi remediată.

Există și varianta ca autoritățile române să trimită un alt avion care să îi preia pe cetățeni.

Dintre cei 41 de cetățeni, 17 sunt copii, cel mai mic cu vârsta de 4 luni.

ACTUALIZARE 15.53 Cei 41 de cetăţeni români şi membri de familie evacuaţi recent din Fâşia Gaza vor porni spre România cu un zbor realizat cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, confirmă Ministerul Afacerilor Externe.

Cetăţenii români şi membrii de familie au ajuns pe teritoriul Republicii Arabe Egipt prin punctul de frontieră Rafah, în cursul zilei de 9 noiembrie, de unde au fost preluați de către reprezentanţii Ambasadei României în Egipt. O echipă mobilă a celulei de criză a MAE i-a însoţit apoi până la Cairo.

”MAE continuă dialogul cu autorităţile israeliene şi egiptene în vederea facilitării evacuării şi a celorlalţi cetăţeni români şi membri de familie aflaţi în Fâşia Gaza, în funcţie de evoluţiile din teren şi de acordul părţilor implicate. În prezent, trei echipe consulare mobile din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză MAE se află în R.A. Egipt, în vederea sprijinirii demersurilor specifice în teren”, menţionează MAE.

ACTUALIZARE Telejurnal 14.00 Cei 41 de cetățeni români veniți din Gaza vor ajunge la București cel mai probabil în această seară, a transmis Adelin Petrișor pentru Telejurnal 14.00.

Știm cu siguranță că o aeronavă C-130 Hercules a Ministerului Apărării Naționale a plecat spre Cairo, Egipt, la ora 08.00.

La prânz, aviatorii au ajuns acolo. Nu se știe exact când va putea pleca aeronava, pentru că sunt tot felul de proceduri birocratice consulare. Cert este că cei 41 de cetățeni români vor veni în această seară și vor fi duși pe Baza Aeriană 90, aeroportul militar Otopeni, unde vor sta de vorbă cu ofițeri ai Serviciului Român de Informații.

Săptămâna aceasta, alți 93 de cetățeni români din Gaza au fost aduși cu o aeronavă TAROM.

În acest moment, mai sunt 107 români trecuți pe o listă de așteptare. Ei au voie să treacă în Egipt, dar încă nu s-a deschis punctul de tranzit Rafah.

De la începutul conflictului și până acum, au cerut ajutor 360 de români din Fâșia Gaza.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite